istanbul fener balat

İstanbul'un en güzel yerleri

İstanbul-Balat/Fener

Birçok kültüre ev sahipliği yapmış bir yer fener,balat. Sokağına girer girmez 2,3 katlı yahudi evleri çiçeklerle süslenmiş ve renkleri canlı bir şekilde size bakıyor. Birçok listede adını göremedim ama İstanbul’a gelince gezilecek yerler arasında ilk sıraları zorlamalı. O kadar güzel ki;

Her gördüğüm yere girmek istedim. Bol bol fotoğraf çekebileceğiniz, hem kültür açısından hem sanat hemde doğa manzarası açısından hepsini barındıran özel bir yer.

Balat da neler var?

Çok güzel cafeleri, meşhur gazozları, tarihi Fener Rum Patrikanesi ve Agora meyhanesiyle İstanbul da gezilecek yerler arasına girmelidir. Gazoz yanında leblebi tozuyla servis ediliyor, adeta çocukluğunuza geri dönüyorsunuz. Tam bitti derken muhteşem görseliyle bulgar kilisesi sizi karşılıyor, yolun ortasında görmeden gitmeyin derim.

Bir gününüzü buraya ayırarak doya doya zaman geçirmenizi öneriyorum. Fener Sahilinde güneşin batışını seyrederken nostalji yapıp kağıt helvanızı yiyebilirsiniz…

Fener-Balat Tarihsel Süreç

Fener ve balat semtleri, osmanlı dönemi İstanbul’un kozmopolit yapısını en iyi yansıtan iki semttir. örneğin balat semtini gezerken, gezi programlarında musevilere ait ahrida sinagogu, hristiyanlara ait ermeni kilisesi ve müslümanlara ait ferruh kethüda camii aynı satırlarda geçer. çünkü bu mekanlar birbirine çok yakın konumlarda yıllarca halka hizmet vermişlerdir ve hala da vermektedirler. 

Ekşi sözlük

Aynı şekilde fener semtinde rum ortodoks patrikhanesi, bulgar kilisesi, mevlevihane gibi yapılar yan yanadır. İstanbul’un bu küçük semtlerinde bir dönem on binlerce insanın barış içinde yaşaması ve birbirine sorun çıkarmadan ibadetini yerine getirmiş olması çok güzeldir. türklerin kiliseye gidip mum yakma ve dilek dileme adetleri de bu hoşgörü ortamından miras kalmış olsa gerek.

Böylesine karışık semtlerin olaylarla anılması beklenirken, hiçbir kayda değer ırkçı olay vuku bulmamış, ancak yangınlar çok can yakmıştır. çoğunlukla Cibali semtinden başlayan yangınlar, cibali- fener- balat-Ayvansaray aksındaki ahşap binaları yakıp kül etmiştir. bu sebeple geç osmanlı döneminde yani 19. yüzyılda taş yapılara geçilmesi teşvik edilmiştir. detaylı bilgi için https://eksisozluk.com/fener-balat–1320768

Beğendiysen paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Takvim

Haziran 2023
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ücretsiz Tüm Kamp Yerleri

error

Blogun tadını çıkardın mı:) Öyleyse takip et ;)