İstanbul da çekilen dizi ve filmlerde karşımıza sıklıkla çıkan kız kulesini merak etmezsek ayıp olur dimi 🙂
Bende İstanbul’a ilk geldiğimde gezilecek yerler listesi yaptım. En başlarda da kız kulesi yer alıyor.
Sayfada neler var
Kız Kulesi nerede
Salacak açıklarındaki küçücük bir adanın üzerine inşa edilmiş olan kule, pek çok efsane barındırıyor.Daha fazla bilgi için ekşi sözlüğü ziyaret edebilirsiniz.https://eksisozluk.com/kiz-kulesi–35005
Kız Kulesi Efsaneleri
Bunlardan biri, kuleye adını da vermiş olan (Leander’s Tower) Leandros efsanesi‘dir. Aralarındaki denize meydan okuyan aşıklar Leondros ve Hero’nun hikayesi trajediyle bitecektir. Fırtınalı bir gecede, Leondros kulede ışık yandığını görünce, sevgilisi Hero’nun kendisini çağırdığını düşünür ve denize atlar. Oysaki bu kez ışığı yakan Hero değil, aşıkların her gece gizlice buluştuğunu anlayan bir başkasıdır ve ışığı söndürüverir. Leondros, Boğazın dalgalarına gömülür; bunun acısına dayanamayan Hero ise kuleden atlayarak hayatına son verir. Efsanenin sonunda aşıklar adına kulenin olduğu yere bir deniz feneri yapılır.
Yılan hikayesini izleyen varsa da benim gibi:) Kral büyücüye gider, büyücü kızının yılan sokmasıyla öleceğini söyler. Bunun üzerine kral, denize kule inşa ettirir. Kızın doğum gününde bir sepet gönderilir, sepetin içine kıvrılan yılan kızı sokarak öldürür, beimde bildiğim efsane budur;)
Kız Kulesi Tarihi
Tarihi M.O. 24 yılına dek uzanan Kız Kulesi, uzun tarihi boyunca savunma kalesi, sürgün istasyonu, hapishane, karantina odası, radyo istasyonu, vergi noktası ve deniz feneri olarak kullanılmış. Üsküdar’ın sembolü olan kule, 2000 yılında özel bir şirket tarafından restore edildikten sonra gün içerisinde kafe ve restoran olarak hizmete açılmıştır.
Kız Kulesi Giriş Ücretleri
Giriş ücretlidir. Tam 25lira, öğrenci 10lira. Denizin ortasında kahve içmenin keyfi ise paha biçilemez…Üsküdar sahile gittiğinizde küçük teknelerle kız kulesine ulaşılıyor. Özel günler için randevu almak, geç saatlerde yemeğe çıkmak yada kahvaltıya gitmek mevcuttur.