Kilyos, eski adı Kumköy; Belgrad ormanına giderken dönüşte uğradığımız bir yer oldu. Hafta sonu annemlerle birlikte orman havası alalım dedik. Kilyos da oraya çok yakın olduğundan gittik. Plajına varmadan önce turistik mekanlarını gezdik, çok büyük olmamakla birlikte acayip tatlıydı. Hep duyardım kilyos’u, gitmek de nasip oldu. Magnet satan yerler ve bol bol balık ekmek yapan mekanlarla dolu. Yolun solundan aşağı doğru gittiğimizde meşhur kilyos plajlarından bir kaçını görme fırsatını yakaladık 🙂 Hatta halka açık olan yerini de gezdik 🙂 bol bol fotograf çekindik.
Kilyos Nerede ve Nasıl Gidilir
Kilyos, İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı bir yerleşim yeridir.
Sarıyer ilçe merkezine 10 km, İstanbul’a 30 km, havaalanına 50 kilometre uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için birçok farklı seçenek sunulmuştur
- Kendi aracınızla Sarıyer üzerinden, ya da Maslak istikametinde Bahçeköy geçişini kullanarak tabelalar sayesinde ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
- Toplu taşıma araçlarını kullanacaksınız eğer, Şehit Mithat Yılmaz Caddesi üzerinden (Nikah dairesinin karşısı) kalkan minibüsler ve Sarıyer İlköğretim Okulunun önünden kalkan İETT otobüsleri ile buraya ulaşabilirsiniz( 151 No’lu Otobüs ; DEMİRCİKÖY – KİLYOS – SARIYER – HACIOSMAN METRO)
- Kilyos Beach Club’ları tarafından düzenlenen servislerle de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kilyos’un Tarihsel Süreci
Kilyos’ta yerleşim eski çağlarda başlamış. Küçük bir balıkçı köyü olarak rağbet görmüş. Daha sonra Roma İmparatorluğu döneminde gelişme göstermiş. Roma İmparatorluğu dağılınca Bizans topraklarına katılan bu şirin belde, coğrafi konumu nedeniyle denizcilikle uğraşan bölge uygarlıklarının paylaşamadığı bir yer haline gelmiş. Cenevizliler de bu bölgede bir süre hakimiyet kurmuşlar. Haçlı Seferleri döneminde bölgede yaşanan karışıklık sonrasında, Osmanlı hakimiyetiyle huzur bulan Kilyos, levanten nüfusuyla gelişme göstermiş, kozmopolit bir yerleşim merkezi olmuş. Cumhuriyet döneminde Sarıyer’e bağlanan Kilyos, 1960’lardan sonra turizm açısından gelişme göstermiş, o dönemin İstanbul sosyetesinin en popüler dinlenme mekanına dönüşmüştür.
https://www.kilyos.org/kilyos.asp
Yerleşimi çok eskilere dayanan köye ulaştığınızda göze ilk çarpan tarihi bina Cenevizliler döneminde yapıldığı bilinen kalesi oluyor. Askeri saha içinde kalan kale Sultan II. Mahmut zamanında restore edilmiş. Ortasında bir sarnıç bulunuyor. Yağmur yağdığı zaman sarnıçların dolması için su toplayacak bir sistem kurulmuş. Hicri 1197-1241 tarihinde Bahçeköy’e kadar tüm sarnıçlar bu dönemde imar ve restorasyon görmüş. Taş yapımı kalenin temizliği ile dikkat çeken kemerli, korunaklı muhafız bölümleri aynen korunmuş.
II. Dünya savasında Boğazların korunması amacıyla Almanlar tarafından verilmiş 19. yy Krupp Kamalı çelik top kalenin burçlarında. Kale içinde 8 ayrı top sergileniyor Kale kapısı üzerinde Sultan II. Mahmut tuğrası, her iki yanında iki savaş topu, karşısında kalenin ele geçirilişi şerefine o dönem dikilip günümüze ulaşan anıt çınar ağacı bulunuyor. 26 metre yüksekliğinde, 5,4 metre gövde çevresine sahip çınarın dikim tarihini gösteren tabelada 1460 yılı belirtiliyor. Üç yüksek noktadaki su terazileri de kaledeki sarnıçtan su dağıtan sistemin birer parçası. Köydeki diğer tarihi yapılar İngilizlerin İstanbul’u işgali ettiklerinde Boğaz girişini kontrol etmek için yaptıkları eski tahlisiye binaları, kayıkhane, iskele, köprü ve çeşme. Tahlisiye binaları halen kıyı koruma tarafından kullanılıyor.
Kilyos’un, Rumcada kum anlamına gelen Kilya sözcüğünden türediği söylemi ile birlikte, aslı, Kuwaila olan ve güzel geçit/Boğaz anlamını veren Killa sözcüğünden türeyerek Kilyos’a dönüştüğü söylemi de yaygındır. Zira her iki sözcüğün vermiş olduğu anlam, Kilyos’un coğrafi durumu dikkate alındığında uygun olduğunu göstermektedir. Cumhuriyet döneminde Kilyos’un ismi Kumköy olarak değiştirildiyse de alışılmış olan isimden vazgeçilmediği için Kilyos denmeye devam edilmiş ve devam edilmektedir.
Kilyos da Gezilecek Yerler ve Aktiviteler
Gezilecek yerler arasında ilk akla gelen yer Cenevizliler döneminde yapılan Kilyos Kalesidir. Askeri saha içerisinde kalan kale Sultan II. Mahmut zamanında restore edilmiş olup ortasında bir de su sarnıcı vardır. Bir yanı ormanlar ve diğer yanı denize bakan bir yer olarak Kilyos Kalesi’ni görmeden gitmeyin. Biraz uzak haliyle kale olunca, biz vakit olmadığından gidememiştik.
Kilyos Kale’sinden ayrılıp, köyün eski evlerinin bulunduğu bölgeden sonra Kilyos manzarasının hakim olduğu tepeye ulaştığınızda karşınıza çıkan mükemmel manzara sizi büyüleyecektir. Köyde az da olsa tarihi eser bulunmaktadır. Bunlar arasında üç adet su terazisi, iki adet taş iskelesi, kayıkhane ve koruganlar bulunmaktadır. Ayrıca İstanbul’un fethi anısına 1453 yılında dikildiği rivayet edilen büyük çınar ağacı da görülmeye değer doğrusu..
Kilyos; otel, beach club, plaj, pansiyon ve restoranları ile İstanbul’da turizme katkıda bulunan ender beldelerden birisidir. Kafeleri, restoranları, çay bahçeleri, yeşil kırları, piknik yerleri ve Kilyos yolu üzerindeki kır lokantaları ile özellikle yaz aylarında yüz binlerce insana hizmet vermektedir. Hre biri eşsiz mekanların.
Kış aylarında ise gerek günübirlik, gerek otel konaklamalı bir hafta sonu geçirerek kıyıyı döven hırçın denize karşı sıcak otel odasından içecek bir şeyler yudumlamanın keyfini yaşayabilirsiniz. Yine ormanlık yoldaki kır restoranlarında şömine başında et-mangal veya balık keyfi yaşamak da eşsiz ve romantik deneyim olacaktır sizin için.
Uçurtma Sörfü de burası için çok önemli bir aktivite. Gitmişken bunu da deneyebilirsiniz..