Süleymaniye külliyesine yakın zamanda gittim, harika bir yer . Mimar Sinan’ın, kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camii, 1550-57 tarihleri arasında inşa edildi.
Sayfada neler var
Süleymaniye Külliyesinin İçinde Neler var?
Caminin yanısıra medrese, kütüphane, hastane, hamam, imaret, hazire ve dükkânlardan oluşan Süleymaniye Külliyesi’nin bir parçası olarak ve eski Osmanlı sarayının bahçesine, Haliç’in üzerindeki setlere inşa edildi.
Camii
Rabi Medresesi
Salis Medresesi
Evvel Medresesi
Sani Medresesi
Tıp Medresesi
I. Süleyman Türbesi
Hürrem Sultan Türbesi
Türbedar Odası
Bimarhane
Darüzziyafe
Darülhadis Medresesi
Tabhane
Mimar Sinan Türbesi
Hamam
Süleymaniye Camii
Dört fil ayağı üzerine oturan caminin kubbesi 53 m yüksekliğinde ve 26,5 m çapında. Cami avlusunun dört köşesinde bulunan minarelerden iki tanesi üçer şerefeli ve taraçalı sete uygun olarak 76 m. yüksekliğinde, diğer iki minare ise ikişer şerefeli ve 56 m. yüksekliğinde. Toplam 10 şerefe, Kanuni’nin 10. padişah olmasına işaret ediyor.
Ana giriş kapısının Memlük tarzında ve ilk ve son kez burada denenmesi; kubbede ortaya çıkarılan 249 adet dar ağızlı anforanın akustiği sağlaması bu camiinin özelliklerinden bazıları.
Süleymaniye İçinde ki Türbelerde Kimler var
Kanuni Sultan Süleymanın, Hürrem Sultanın, Hatice Sultan ve kızının, şehzadelerin kabirleri buradadır. Ayrıca camii çıkışının çaprazında Mimar Sinanın kabride vardır.
Camii duvarlarından aşağı bakıldığında harika manzara sizinle birlikte.
Süleymaniye Çikolatacısı
Külliyeye giden yok üzerinde tarihi Süleymaniye Çikolatacısı var. Özellikle güllü olan çikolataya bayıldım. Hürrem ve Kanuni tatlıları, klasik Osmanlı şerbetleri de mevcut. Uğrayın derim 🙂 Ayrıca yine yol üzerinde minik kitapçılar bulunuyor. Çok eski eserlerle birlikte klasik romanlarda var. Ben gezerken çok eğlendim. Konumlandırılması çok güzel bir yerde, tarihi inanılmaz. Muhteşem Süleymanın burayı çok istediğini, Mimar Sinanın burayı gezdiğini düşününce insan hem duygulanıyor hemde merak ediyor.