İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı

Ağrı da Gezilecek Yerler

Ağrı da gezilecek yerler, konu Ağrı olunca akla ilk gelen Dağı oluyor. Resimlere, şarkılara konu olmuş Ağrı Dağı bizleri girer girmez selamlıyor karşı eteklerden. Bide boş geçmiyoruz en güzel köşelerden sarılıyoruz fotoğraf makinelerimize. Ağrı Dağını canlı görmenin mutluluğu ve hoşluğuyla çekiyoruz fotoğraflarımızı. İlk soluğu aldıktan ve soğuğunu içimize çektikten sonra güzel ama gezilecek yerler açısından kısır olan memleketimizi gezmeye başlıyoruz.

agri dagi - Ağrı da Gezilecek Yerler
Ağrı Dağı

İshak Paşa Sarayı

Dağından sonra en güzel köşeye oturmuş Doğu Beyazıt’ın göz bebeği İshak Paşa Sarayına geliyoruz. Giriş ücreti var ama uygun fiyatta ve müze kartı geçiyor. Kayalar üzerinde kurulmuş bu saray uzaktan kartal yuvasını anımsatıyor. Bu saray da Osmanlı, Fas, Selçuklu mimari üslubuyla ellerinin değdiğini görüyoruz. Sarayın üç tarafı dik ve meyilli. Sadece doğu tarafı düzlüğe sahip. Giriş kapısı da bu düzlükte yer alıyor. Kesme taştan yapılan Saray doğu cephesi portali kabartma ve süslemelerle Selçuklu’ya özgü mesela. Sarayın iki avlusu var, çevresindeki yapılarla tamamlanmış. İlk avluda ki yapıların bazısı yıkılmış. İkinci avlusu ise dikdörtgen şeklinde haremlik, selamlık bölümlerinden oluşuyor. Saray iki katlı. Burada tam 336 adet oda bulunuyor. Birinci avlu ile haremlik bölümünün arasında olan yapılar sarayın en önemli (Çekirdek kısım) kısmını oluşturuyor. Harem bölümüne gösterişli bir kapıdan giriliyor.

agri ishak pasa - Ağrı da Gezilecek Yerler
İshak Paşa Sarayı

Anadolu’nun Gözcüsü İshak Paşa Tarih

Sarayın yapımına 1685 yılında Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından başlanılmış, aynı soydan gelen Küçük İshak Paşa zamanında 1784’te (99 yılda) tamamlanmıştır. Mimarı, Ahıskalı ustalardır. Saray 115X50 m boyutlarında, tesviye edilmiş, Karaburun tepesi üzerine terası, iki avlu ile bu avluları çevreleyen çeşitli yapı topluluğundan meydana gelmektedir. Doğu-Batı yönünde yaklaşık 7.600 m2 bir alan üzerine oturtulmuştur. Bazı kısımları tek, bazı kısımları iki, bodrum dahil bazı kısımları üç katlı olarak yapılmıştır. Bir saray için gerekli tüm bölümler (harem, harem odaları, aş evi, hamam, toplantı salonları, eğlence yerleri, mahkeme salonu, cami, çeşitli hizmet odaları, oturma odaları, uşak ve seyis odaları, muhafız koğuşları, cezaevi, erzak depoları, cephanelik, tavlalar, bodrum katlarında çeşitli hizmet odaları vb.) vardır. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/agri/gezilecekyer/shak-pasa-sarayi

agri ishakpasa sarayi - Ağrı da Gezilecek Yerler
Ağrı İshak Paşa Sarayı

Meteor Çukuru

İshak Paşa Sarayından sonra, en önemli diğer eser, Dünya’nın en büyük ikinci meteor çukuruna geldik. Bundan 120 yıl önce gök taşı düşmesi sonucu oluştu bu çukur., evrenin ürkütücü yanlarını da göstermiş oldu bizlere adeta. Bu çukur da saray kadar ünlü. Her yıllar yüzlerde turist geliyor çukuru görmeye. Doğu Beyazıt da olması da avantaj tabi. Çukurun başı dertte her geçen zamanda dolma tehlikesi var, neyse ki yetkililer gereken önlemi almış durumda.

Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak gümrük kapısının yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır. 1988 Yılında Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescillenmiş, 2 derece doğal sit alanıdır. Karstik çöküntü olup, derinliği 60 metre, çapı ise 35 metredir. Yöre halkı arasında 1892 yılında gece büyük bir gök taşının düştüğü, sarsıntı  meydana geldiğini ve Gülveren köyünün su kaynaklarının bulanık aktığı söylenmektedir. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/agri/gezilecekyer/meteor-cukuru

Buranın da Diyarbakır gibi çarşısı çok güzel. Kaçakçılar çarşısında tütün mamulleri ve elektronik her tülü eşya bulmanız mümkün.

Ağrı da Gezilecek Diğer Yerler

  • Tendürek Dağı
  • Balık Gölü
  • Mount Ararat Trekking
  • Nuh’un Gemisi
  • Diyadin Kanyonu
  • Ağrı Dağı Milli Parkı

Ağrı’nın Neyi Meşhur

Abdigör Köftesi, Gosteberg Et ve Selekeli yani Saç Kavurma yine Ağrı da yemeden dönmememiz gereken yöresel yemekleridir.

agri abdigor  kofte - Ağrı da Gezilecek Yerler
Abdigör Köfte
Beğendiysen paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Takvim

Eylül 2023
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ücretsiz Tüm Kamp Yerleri

error

Blogun tadını çıkardın mı:) Öyleyse takip et ;)