Burada bir çok yerden tek seferde bahsedeceğim. Anadolu Fenerinin bulunduğu alan sizlerinde dikkatini çekecek..
Taşlıhan Restaurant
Anadolu Feneri-Poyrazköy, İstanbul’un trafik ve gürültüsünden kaçabileceğiniz güzel bir alternatif. Karadenizin sert suları kıyıya vururken, siz ormanın içinde kahvaltınızı yapıp, doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Bir hafta sonu gezimizdi. Beykoz Taşlıhan’a kahvaltıya gidecektik, tur programında oraya yakın Anadolu Fener gezisini ekledik. Yediklerimizi yürüyüş yaparak erittik. Manzarasına hayran kalmış bir şekilde de geri döndük.
Beykoz İstanbul’un en gözde semtlerinden. Biraz zengin muhitin olduğu bir yer. Doga ile baş başa kalmak isterseniz tam da yeri. Fatih den Beykoz’a gitmek çok da kolay değil. Dolmuş tutup gittik. Dağ yollarından ine çıka Han’a ulaştık. Yeşil ve mavinin buluştuğu bu yerde bir güzel kahvaltımızı ettik. Açık büfe olarak, her şey bulabilirsiniz. Biraz dinlendikten sonra, yürüyüşe geçtik. Kendimi Trabzonda hissettim. Yolların iki yanıda hep ağaç. Özellikle erik ağaçları çoktu. Dallardan hep asılmış. Yolun sonu bizi Fenere götürdü.
Anadolu Feneri
Fenerin üzerine çıkamadık, içimde kaldı ama kapalıydı. Avlusunda bol bol fotoğraf çekindik. Bembeyaz fener, hırcın dalgalar ve biz güzel kombin oluşturduk 🙂 Rumeli Feneri’nin tam karşısında yer alan ağırlı olarak karadenizlilerin yaşadığı şirin bir köy. Köyde yer alan fener ve caminin minaresi uzaktan bakıldığında çok hoş görünüyor. köyün denize olan kıyısında bir kayıkhane mevcut ve denize girilmiyor, dalgalar çok fazla. Ancak piknik yapmak isterseniz köye gelmeden önce sağlı sollu çok sayıda piknik yerleri mevcut. Restaurantlar da doğaya zarar vermeden yapılmış.
Anadolu Feneri, İstanbul boğazının Karadeniz çıkış noktasındadır. Anadolu Feneri’nde bulunan fener 1956 yılında yapılmıştır. Beyaz taştan yapılmış fenerin boyu 20 metredir. Anadolu Feneri de özellikle bahar ve yaz aylarında haftasonu dinlenmece ve piknik keyfi için uygun yerlerden birisidir. Karadeniz kıyısına inildiğinde doğa ve manzara güzel ve piknik yapmak için ideal. Yanında ki Camii avlusu da fotoğraf için gerçekten mükemmel bir alan. Aklınızda bulunsun 🙂 İstanbul Anadolu Yakasında gezilecek yerler arasına girmeli..
Anadolu Feneri Nerede ve Nasıl Gidilir
Ulaşım Beykoz’u geçtikten sonra yaklaşık 4 km sonra Poyrazköy-Anadolu Feneri tabelasını izlemek gerekiyor. Buradan saptıktan sonra dar ve ormanlık yolu takip ederek önce Poyrazköy ve sonrasında Anadolu Feneri’ne ulaşabilirisiniz.
Poyrazköy’e girmeden Karadeniz istikametine doğru devam edildiğinde Anadolu Feneri’ne ulaşılmaktadır. Beykoz Anadolu Feneri arası yaklaşık 25 km.dir.
Özel aracınız yok ise Beykoz’dan kalkan belediye ve halk otobüsleriyle de Anadolu Feneri’ne gelmek mümkündür. Ayrıca Eminönü’nden günde 3 defa kalkan şehir hatları vapurları (www.sehirhatlari.com.tr) ile Anadolu Kavağı ve sonrasında da buradan Anadolu Feneri’ne ulaşılabilir.