Artemis Tapınağı-Artemision

Artemis Tapınağı-Efes

Artemis Tapınağı-Artemision

Artemis Tapınağı-Artemision, Efes’in en kutsal alanıydı. Görkemli tapınak, Dünya’nın yedi harikasından biri olarak kabul edilmekteydi. Bu alanda şimdiye kadar en eski buluntular İ.Ö. 14./13. yüzyıla ait Miken seramik parçacıklarıdır. Bu alanın Demir Çağı’nın başından itibaren bir kült yeri olarak işlev gördüğü kanıtlanmıştır. En eski mimari kalıntı, İ.Ö. 680/650’de kutsal alanın merkezinde yapılmış olan batı doğrultulu, etrafı sütunlu galerilerle çevrilmiş bir tapınak yapısıdır (peripteros). Koruma amacı ile kapatılan bu peripteros etrafı sütunla çevrili en eski Grek tapınağıdır. Duvarları taştan, sütunlar ahşap kaideleri taş üzerine oturtulmuştur. İç kısımda ise altı sütunla çevrelenmiş dikdörtgen biçiminde bir baldekenin ( Kubbe ya da piramit çatıyla örtülü, kare, çokgen ya da daire planlı, sütunlarla taşınan küçük açık strüktür. )üzerine olasılıkla ahşap bir kült heykeli durmaktaydı.

Artemis Tapınağı Nerede ve Nasıl gidilir

Artemis tapınağı İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Efes Antik kent civarında bulunuyor. İlk defa gidecek arkadaşlar belki yanılarak Efes Ören Yerinde Artemis’i arayabilir. Tapınak ören yerinin içerisinde değil, ayrı bir yol üzerinde gerekli tabelaları takip ederseniz kolaylıkla bulabilirsiniz. Fotoğraflarda genelde tapınağın ilk halleri, planda gösterilmiş haliyle karşınıza çıkacak gibi geliyor ama karşılaştığınız manzara aşağıda ki gibi oluyor 🙂 Tapınaktan geri kalan üst üste binmiş sütun parçaları, taş kalıntılar, bir havuz ve en sonunda taş yığını. Karşıda kale ve çevresi ilgi çekici, zaman varsa gidilebilir. Yeşillik alanın içerisinde olan tapınak yinede harika.

Artemis Tapınağının Keşfi

Ephesoslu Artemis’in Kutsal Tapınağı 1869’da J.T. Wood tarafından keşfedildi. Bunu 1904/05 yıllarında British Museum tarafından yürütülen kazılar (D.G. Hogarth – A. Henderson) ile 1965’ten itibaren A. Bammer yönetimindeki Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün (ÖAI) avlu sunağı ve en eski kutsal yapıyı keşfi izledi. http://www.selcuk.bel.tr/icerik/57/18/artemis-tapinagi.aspx

Arkaik tapınak M.Ö. 356’da Herostratos’un çıkardığı yangına kurban gitmiştir. Hemen başlatılan yeni inşaatta bir önceki yapının figürlü simasına kadar başlıca yapı öğeleri tekrar edilmiştir. Büyük bir olasılıkla 18,40 m. yükseklikte 127 sütunu vardı ve yüksek bir basamaklı temelin üzerinde (bir önceki yapının seviyesinden 2,70 m. daha yüksekte) durmaktaydı. İç kısımda bir merdiven bir önceki yapının seviyesine inilmesini sağlamaktaydı.

Günümüzdeki haliyle

1973’te mimari bir deneme olarak çeşitli sütunların tamburları kullanılarak bir sütun dikilmiştir. 4. yüzyıla ait özgün bir kaidenin üzerinde durmakta, onun altında ise 6. yüzyıla ait bir parça yer almaktadır. Özgün sütunlar yaklaşık 4 m. kadar daha uzundurlar. 4. yüzyıla ait tapınak platformunun temelinde Arkaik bir plinthosun üzerinde yer alan bir sütunun temel kalıntısı bir başka mimari deneme için işaretlenmiştir. Arkaik tapınağın diğer gözle görülür kalıntıları batı yanda daha sonra üzeri kaplanmış güney yönlü çıkıntı yapan kısa bir duvar, bir avlu duvarının bölümleri ve bunun güney tarafında yatan bir kilise sütunudur. http://www.selcuk.bel.tr/icerik/57/18/artemis-tapinagi.aspx

Artemis Tapınağı Ücretli mi?

Hiçbir ücret ödemeden, müze kartı da gerekmeden istediğiniz gibi gezebiliyorsunuz.

Beğendiysen paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Takvim

Haziran 2023
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ücretsiz Tüm Kamp Yerleri

error

Blogun tadını çıkardın mı:) Öyleyse takip et ;)