Atatürk Arboretumu, uzun zamandır gitmek istediğim ama uzaklığından cesaret edemediğim bir yerdeyim. Metro, dolmuş ve sonunda 1.5 saat sonra buradayım. Her yer Ormanlık alan, küçük bir köy içinden geçip ulaştık. Girişte yiyecek ve tripod’um çanta kontrolünde alındı. Yasaklar arasında anlayacağınız. Atatürk’ün isminin geçtiği yerlerin yasaklarla anılması uygun olmayan bir durum olsada mecbur uyduk karara. Kendine has büyük bir göl çevresinde gezi alanları bulunuyor. Rengarenk ağaçlar, her çeşit kuşların ötüştüğü, yer yer dinlenme banklarının olduğu tam bir fotograflık alan. İçerisinde yiyecek içecek satan yerlerde yok. Belki de bu kadar temiz olmasını bu şekilde açıklayabilirim. Düğün fotoğrafçıların mesken ettiği yerde hayaller kurup, düşlemek zor olmamalı.
Sayfada neler var
Notlarıma ilham olan yer
Bankta oturmuş yazımın başını yazarken hafif bir meltemle kalkmak zorunda kaldık, bu mevsimde çok da sıcak değil, haberiniz olsun. Biraz ileride kuğuların olduğu başka bir göl daha çıktı karşımıza. Bu alan diğer gölden daha küçük ama ağaçların çiçekleri çok güzel açmış özellikle japonlara özgü ayva ağacı ve yaprak döken manolyalar beni benden aldı. Favori bitkim artık manolya. Göle uzanan ağaç dalları ahenkli bir şekilde melteme kapılarken bizde manzaranın güzelliğinden kendimizden geçtik. Sadece biz mi köpeklerin keyfine yoktu diyecek 😉
Atatürk Arboretumu Atatürk Arboretumu
Uzun uzun orman havası aldık. Bize ayrılan yollarda ağaçlar arasından epeyce dolaştık. Temiz hava isteyenler, hafta sonunu çocuklarıyla değerlendirmek isteyenler buradaydı. Belgrad Ormanında gördüğüm kalabalıklığı hatırlayarak burada şaşırmadım. Yüzlerce çeşit fidanlar, farklı tarzda ağaçlar görülmeye değer. Birçok ağacın altında bilgi verilmiş. Tahta köprüler, büyüklü küçüklü donatılmış. Gölün içerisinde ki kaplumbağalar bizlere poz veriyor. Hele o mescit yanında ki tavşanlar, her biri çok tatlılar.
Atatürk Arboretumu Atatürk Arboretumu Atatürk Arboretumu Atatürk Arboretumu
İhtiyaçlarımızı karşılayacağız tuvaletler ve mescit de Atatürk Arboretumu içerisinde hemen girişte yer alıyor.
Bazı Ağaçları Tanıyalım
Çin Tırpan Ağacı, 30metreye kadar boylanabilen bir ağaçtır. Genç sürgünler, yeşil sonraları esmerdir. Tırpan biçiminde ve 3-7cm. uzunluğundaki iğne yapraklar, deri gibi sert, uçları sivri, kenarları ince dişlidir.
Erguvan, Kışın yaprağını döken, 7-8 metreye kadar boylanabilen, geniş tepeli ufak bir ağaçtır. Yürek biçimindedir, kenarları tamdır, açık yeşil renklidir ve her iki yüzüde çıplaktır. Yapraklarından önce açan çiçekler, gülkurusu, kırmızımtrak, pembe veya vişne rengidir.
İstanbul Akasyası, Kışın yaprağını döken, 12 metreye kadar boylanabilen küçük bir ağaçtır. Her biri 40-60 küçük yaprakçıktan oluşan, 10-25 büyük yaprakçığın meydana getirdiği çift katlı tüysü yaprakları vardır.
Meşe, Uzun ömürlü ve görkemli varlıklardır. Kuvvet ve kudretin sembolüdür. Meyvesine pelit dendiği için, Pelit Ağacı da derler.
Kısacası Atatürk Arboretumu
Uzun ve pahalı seyahatlere gerek kalmadan, aynı yörede bilimsel incelemelerde bulunabilmek; bölge halkına odunsu bitkiler arsından, görüntü değeri olanları seçebilme olanağı sağlamak, değişik tür ve varyeteleri tanıtabilmek, geniş halk kitlelerine ağaç sevgisini yaymak, hangi varyete ve formların o bölge koşullarında yetişebildiğini saptamak ve doğal olarak, o yörede bulunmayan odunsu bitkileri getirmek suretiyle o bölgenin güzelliğini ekonomik önemini ve verimliliğini arttırmak; fidanlara gerekli üretim materyalini sağlamak; bölge halkının rekreasyon gereksinimini sağlamak amacıyla, orijini ve dikim yaşları belli, herbiri doğru ve dikkatli bir biçimde etiketlenmiş ağaç, ağaççık ve çalı gibi odunsu bitki taksonlarının, uygun seçilmiş, koruma ve güvenlik altına alınmış ve büyük bir arazi parçası üzerine bir arada sergilenen bitki topluluğudur.
Atatürk Arboretumu-Çocuk Bölümü Atatürk Arboretumu-Anılar Atatürk Arboretumu Atatürk Arboretumu-Oturma Alanları
Atatürk Arboretumuna Nerede, Ziyaret Saatleri
Adres: Kemer Mahallesi, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, 34450 Bahçeköy / Sarıyer/Sarıyer/İstanbul
Telefon: (0212) 226 19 29
Pazartesi günleri kapalı. Diğer günler, 08.30- 17.00 arası ziyarete açıktır.
Atatürk Arboretumu Giriş Ücretleri
Hafta İçi: Öğrenci: 2.50Tl, Tam: 7.50Tl.
Hafta Sonu: Öğrenci: 7.50Tl. Tam: 20Tl.
01.01.2018 tarihi itibariyle Atatürk Arboretum fotoğraf çekimi ile film, reklam vb. çekim ücretleri değişmiştir.
- Film, Reklam ve benzeri her türlü video içerikli çekimler
7500 TL + KDV - Fotoğraf, Katalog ve benzeri profesyonel fotoğraf çekimleri
4500 TL + KDV - Gelin, Nişan, Sünnet Çocuğu 400 TL + KDV
- https://istanbulobm.ogm.gov.tr/SitePages/OGM/OGMDuyurular.aspx?l=825f1ea3-24d2-4ad5-9f57-f995857f4d1d&i=83