Beşiktaş Yıldız Park, mitolojide yer alan Pan2ın flütünü çaldığı yer olarak geçmekle birlikte günümüze kadar hayranlık duyularak gelebilmiş. Son yazılarımı okuyanlar İstanbul’da bulunan en güzel parkları görecekler. İki haftadır süregelen park gezilerimize bu hafta da devam ettik. 46 hektar alana yayılmış bu park Beşiktaş’ın simgelerinden biri haline gelmiş. Şehir merkezinde bu kadar büyük bir alanın olmasıda zaten semtin güzellinden kaynaklanıyor.
Sayfada neler var
Yıldız Parkı Tarihçesi
Osmanlı döneminde park ilgi çekiyor. Özel mülk olan parkın ismi Kazancıoğlu’dur aslında. 4. Murat kızına hediye olarak bu parkı alıyor.Zamanla çeşitli eklentilerle park büyütülüyor. Eğlence merkezi haile geliyor. 1940 yılında ise şimdiki ismini alarak Yıldız Parkı oluyor.
Sultan Abdülaziz bu parka hayran birisi. Çırağan Sarayı’nı yaptırınca arada mermer işlemeli bir köprü ile parka giriş sağlanmış Bu köprüden sadece kendisi ve ev halkı geçebiliyormuş. Mermer bloklar hala ayakta, görebilirsiniz.
2. Abdülhamit döneminde ise Parkın içerisinde bulunan Çadır ve Malta Köşkü, Şale Müzesi, Set, Cihanlık gibi birimler yaptırılıyor. Bunlar için çok fazla paralar harcanmış.
Bir ara parkı özel mülk olarak İtalyanlara satılsa da Atatürk buna izin vermemiş geri almıştır. Şimdilerse İstanbul Büyük Şehir Belediyesine ait durumda.
Yıldız Parkında Bulunanlar
Bu parka 2 ayrı girişle girebilyorsunuz. Çok büyük bir alan, içerisinde asma köprüler oldukça fazla. Yokuşlu bölmeler ve her yerde ilginç ağaçlar var. Bazıları asırlık bunların. Büyükçe bir göl var, içerisinde kuğular dans edeninden 🙂 Şelalemsi yerler, cırcır böcekleri parkın güzelliklerinden. İçerisinde ki köşkler iletmeye açılmış. Malta Köşkü ve Çadır Köşkü‘nde kahvaltı özellikle en çok tercih edilenlerden. Kır kahvesi, ahşap mescidi, Yıldız Serası, Piknik için banklar ne arasanız var burada.
Mangal yakmanıza izin verilmiyor geçen hafta gittiğimiz Bakırköy Botanik Parkta olduğu gibi. Onun dışında dışarıdan hazır her şey getirip güzel bir piknik yapabiliyorsunuz. İsterseniz köşklerin birine oturup kahvenizide içebilirsiniz. Çeşitli hayvan heykelleri var. Ama ormanlık alanda karşınıza Sincap yada Papağan çıkarsa hiç şaşırmayın 🙂
Yıldız Parkı Ücreti 2019
Parka giriş ücreti bulunmuyor. Araç ile gelirseniz otopark ücreti olarak 8₺ alıyorlar onun dışında ücret yok. Haftanın her günü açık haliyle. yaz kış uygulaması var, kapanış saatleri değişebiliyor, gitmeden bilgi alırsanız daha rahat olacaktır.
Park Nerede
Beşiktaş Ortaköy arasında Çırağan’a yakın bir konumda solda yer alıyor. Çırağan taksi durağı ve Yıldız büfenin bulunduğu aradan girerseniz kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Biz 28T bindik, Beşiktaş iskelede inip yürümeye başladık. Zaten tabelalar Parkı gösteriyor.