Beyazıd Kapalı Çarşı(Grand Bazaar), turistlerin yoğun ilgi gösterdiği yerler arasında bulunuyor. Sultanahmet’e yakın olması, gezmek açısından kolaylaştırıcı etken. Beyazıd’ı sağ ve sol bölümlere ayırarak anlayacağım. Çünkü bu yerlerin işlevleri çok ayrı. Sultanahmet tarafından geliyorsanız eğer, solda kalan kısım genelde imalatçıların olduğu kısımdır. Burada özellikle toptan bir şekilde ayakkabı, çanta ve aksesuarları bulup alabilirsiniz. Çok katlı pasajlar ve iş merkezleri binlerce çeşit ayakkabı ve çanta seçenekleri sunuyor bizlere. Ailem ayakkabı satımı yaptığı için de bayağı gezdim bu yerleri. Fiyatlar toptan alınca inanılmaz uygun. Dükkan sahibi olanların mutlaka buraya gelmesi gerekiyor. Sadece bir günümüzü solda ki toptancılarda geçirdik.
Gelelim sağ tarafa, turistlerin olduğu kısıma 😊 karşıdan çok farkı görüntüde olan bu yer, hem kapalı çarşısıyla göz dolduruyor hem açık satıcılarıyla. Minareler yükseliyor her yandan. Yiyecek içecek yerleride oldukça fazla. Karşıdan ucuza alınan malların pahalıya satıldığı yerde burası ayrıca 😁 Kapalı çarşısı han niteliğinde olup, oldukça ünlü bir yer. Osmanlı tarzı çinilerle süslenmiş avizeler göz dolduruyor. Sıralanmış mücevher dükkanları biz kadınları cezbediyor. Gerçek deriden yapılmış ayakkabı, çantalar… Gerçek kürkler de burada. Çeşit çeşit şal ve tülbentler tezgahlarda asılmış. Mükemmel görüntüleriyle iştah kabartan lokumlar alıcılarını bekliyor. Halılar, iklimler, birbirinden farklı mutfak gereçleri yine burada bulabileceğiniz ürünler arasında. Büyük bir bölümünü cafe olarak işleten yerde mevcut. Çıkış kapıları oldukça fazla. Kapalı çarşı görülmeye değer nitelikte. Burada her bütçeye uygun güzel şeyler alabilirsiniz sevdiklerinize.
Sayfada neler var
2. Bayezid Külliye ve Camii
Bayezid Camii İstanbul’un Bayezid semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir camidir. Osmanlı klasik dönem mimarisinin erken dönem eserleri arasında bir yapıdır. Semte dağınık bir şekilde inşa edilmiş olan külliyenin ana elemanı durumundaki parçasıdır.
Cami, medrese, hamam, kervansaray, tabhane ve sıbyan mektebinden müteşekkil olan külliyenin mimarının kim olduğu tam olarak netlik kazanmış olmasa da külliyenin Mimar Hayreddin ya da Mimar Kemaleddin tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Son dönemlerde yapılan araştırmalarla birlikte ise Yakupşah bin Sultanşah isminin ön plana çıkmaya başladığı görülür. İstanbul’da orijinalliğini koruyan en eski selatin camii olarak kabul edilir. II. Bayezid’in mezarı, caminin haziresinde bulunur.
Bayezid Külliyesi’nin imareti ve kervansarayı, günümüzde Bayezid Devlet Kütüphanesi tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca; Bayezid Meydanı’nın Laleli’ye bakan cephesinde bulunan medrese binası ise, bugün Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi tarafından kullanılırken; İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin yanındaki Patrona Halil ismiyle de anılan külliye hamamı ise, son aylarda İstanbul Üniversitesi tarafından kapsamlı şekilde restore edilmektedir.https://www.istanbul.net.tr/istanbul-rehberi/dini-mekanlar/sultan-beyazit-camii/9/5
Mahmut Paşa Külliye ve Camii
Mahmutpaşa’dadır. Sadrazam Mahmut Paşa, 1462-1467 yılları arasında Mimar Sinan-ı Atik’e yaptırmıştır. Cami, türbe, hamam, medrese, sübyan mektebi, mahkeme, çarşı ve imaret yapılarından oluşmaktadır. Günümüze yalnızca bir bölümü ulaşan külliye yapıları 1755, 1939 ve 1953 yıllarında onarımlar geçirmiştir. Cami, 2 kubbeli ana mekân, yanlarda kubbeli bölümler ve 5 kubbeli son cemaat yerinden oluşmaktadır.
Yapı kesme taştan, mihrap ve kapı ise mermerdendir. Mihrap ve minber 18. yüzyılda yapılmıştır. Hünkâr Kasrı, II. Mahmut dönemindendir. Küfeki taşından türbe, sekizgen planlı olup, kubbe ile örtülüdür. Yapının dış yüzü lacivert, firuze çini kakmalıdır. Çifte hamamın erkekler bölümü sağlamdır. Yıldız biçimi sıcaklıklı hamamlar grubundandır. Kürkçü hanı 2 katlı, 2 avlulu bir yapıdır. Önleri revaklı odalar tonozla örtülüdür. Kare avlu ortasında Hacı Küçük Ahmet Ağa’nın mescidi vardır. Bu yapı İstanbul hanlarının en eskisi olup Fatih döneminden günümüze ulaşan tek örnektir.
http://www.istanbulkulturturizm.gov.tr/TR-209520/mahmut-pasa-kulliyesi.html
Bayezid Hamamı
Bayezid hamamı tahmini 1500-1505 yılları arasında ikinci Bayezid’in zevcesi Gülbahar Hatun’un evkafına gelir tahsisi için inşa edilmiştir. İki bölümlü olan hamamın cadde üzerinde yer alan iki kubbeden sağda ve büyük olan erkeklere ait olan kısımdır ve kapısı caddeye bakmaktadır. Diğer kubbe ise kadınlara ait olan kısımdır. Bu kısmın kapısı ise Edebiyat Fakültesi’nin sağında yer alan sokağa açılmaktadır.
Bayezid Kulesi
Bu kule Süleymaniye’den çok güzel görünmektedir. Özellikle gece olunca aydınlatılmış üst kısmı göz alıcı. Beyazıt Kulesi, yangınları gözetlemek ve haber vermek amacıyla İstanbul’un Beyazıt semtinde 1749 yılında inşa edilen 85 metre yüksekliğinde kule. Gözetleme yerine kadar çıkan merdivenler 180 basamaktan ibarettir. Uzun süre geceleri farklı renklerde aydınlatılarak İstanbullulara ertesi günün hava tahminin duyurulması için kullanıldı.
Kulenin mavi renkte aydınlatılması ertesi gün havanın açık olacağını, yeşil yağmuru, sarı sisi ve kırmızı karı haber verir. Bu uygulamaya 1995 yılında son verildi, 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle tekrar başlandı. 1997 yılında başlayan restorasyon çalışmalarına kadar kullanılamayacak durumda olan kule iki yıl süren çalışmalar sonucunda eskiden olduğu gibi yangın gözetleme, meteoroloji ve yol durumunu bildirmek amacıyla kullanılmaktadır. Günümüzde İstanbul Üniversitesi’nin Merkez Kampüsü içinde yer alır.
Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi
Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olan ve İstanbul’un Beyazıt İlçesinde bulunan Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi II. Beyazıt Külliyesine ait olan Beyazıt Medresesi içinde yer alır.. Daha önce giriş kapısının sağ tarafında, büyük dikdörtgen havuz bulunduğundan, halk arasında “Havuzlu Medrese” olarak da bilinmektedir. Padişah II. Beyazıt tarafından 1506-1508 yıllarında yaptırılmıştır.