Çankırı da gezilecek yerler

Geleneksel Çankırı Evleri

Çankırı da Gezilecek Yerler

Çankırı da gezilecek yerler, Çankırı ilimizin büyük bir bölümü İç Anadolu Bölgesinde yer alırken, bir bölümü Karadeniz Bölgesinde yer alır. Oldukça geniş tarihsel süreçleri görmüş bir kent olarak, bizlere bıraktığı eser sayısı maalesef az. Çankırıyı gezmek kolaydı, bir çok eser günümüze gelmediğinden programımız kalabalık değil. Antik isminin Gangra olduğunu yazılı kaynaklardan biliyoruz. Hatta Osmanlı Döneminde bile şehrin antik adı korunmaya çalışılmış. Bir süre sonra halk anlamlı bir ad bulabilmek için Çan ve Kırık sözlerini birleştirerek bugün ki adına kavuşmuş. Gelelim asıl konumuza Çankırı da nereleri gezebiliriz, Çankırı da Neler yapılabilir ve Çankırı’nın Neyi Meşhurdur.

Taş Mescit

Selçuklu Döneminden kalma en önemli eserlerden birisidir Taş Mescit.
Moloz taştan yapılması sebebiyle tamamen yıkılmış olan şifahane kısmı, Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alâeddin Keykubat zamanında Çankırı Atabeyi (Valisi) Cemalettin Ferruh tarafından 1235 yılında yaptırılmıştır. Cemalettin Ferruh şifahaneye ilave olarak 1242 yılında bir Dâr-ûl Hâdis inşa ettirmiştir. Anadolu’daki ilk Dâr-ûl Hâdis olan eser halk tarafından Taş Mescit olarak isimlendirilmektedir.

cankiri tas medrese - Çankırı da Gezilecek Yerler
Taş Mescit

Mimari özelliğinin yanı sıra yapıya önem kazandıran diğer husus iki plastik sanat eseridir. Biri yapı üzerinde, diğeri heykel görünümünde olan iki adet figürlü taş eserden birbirine dolanmış iki yılanın tasvir edildiği ve günümüzde “Tıp Sembolü” olarak kullanılan birinci parça yapı üzerinde bulunmaktadır. Çankırı Müzesinde sergilenen ikinci parçada ise günümüzde “Eczacılık Sembolü” olarak kullanılan kupaya dolanmış yılan figürü bulunmaktadır. http://www.cankiri.gov.tr/tas-mescit-cemaleddin-ferruh-drulhadsi

Çankırı Kalesi

Şehrin kuzeyinde küçük bir tepe üzerinde kurulmuştur. Romalılar, Bizanslılar, Danişmentliler,  Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde sağlamlığıyla ünlü olan kale geçen yüzyıla kadar iskan edilmiş olup yapıdan zamanımıza birkaç sur kalıntısından başka bir şey kalmamıştır.  Dörtgen planlı olan kalenin surları moloz taş ve tuğla karışımıdır. Eteklerinde bulunan dereden itibaren yüksekliği 150 m. kadardır. Kale içinde Roma Dönemi’nden kalma kaya mezarı,   iskan kalıntıları ve pişmiş toprak kap parçaları ile Çankırı Fatihi Emir Karatekin Bey’in türbesi bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda ağaçlandırılan Kale,  ziyaretgah ve mesire yeri olarak kullanılmaktadır.

cankiri kalesi - Çankırı da Gezilecek Yerler
Çankırı Kalesi


Emir Karatekin Türbesi: 

Çankırı Kalesi’nin içindedir. Danişmentliler Dönemi (14. Yüzyıl) eserlerinden olup tuğla ve moloz taştan yalın bir yapıdır. İçinde Karatekin Bey ve çocuklarına ait dört adet sanduka bulunmaktadır. Mimari özelliğinden ziyade Çankırı Fatihi  Karatekin Bey’in türbesi olduğu için önem arz etmekte ve ziyaretçi çekmektedir. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/cankiri/gezilecekyer/cankiri-kalesi-ve-karatekin-bey-turbesi

Çankırı Müzesi

23 Ağustos 1981 tarihinde 100. Yıl Kültür Merkezinin ikinci katında ziyarete açılan müzemiz 2017 yılından itibaren restorasyonu tamamlanan eski adliye binasında ziyaretçilerini kabul etmektedir.

Anadolu’nun değişik kesimlerinde yaşamış olan medeniyetler bölgemizde de temsil edilmiştir. Buna paralel olarak Müzemizde de Eski Tunç Çağının (M.Ö. 3000-2500), Hitit Çağının (M.Ö. 2000-1200),  Friglerin (M.Ö. I. binin ilk yarısı), Hellenistik, Roma, Bizans,  Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinin güzel eserlerinin sergilenmesi ve tanıtılması yoluna gidilmiştir.
Müzede muhtelif dönemlere ait 19.939 adet eser bulunmaktadır. Bu eserlerin 2.485’i arkeolojik, 1.283’ü etnografik ve 16.171’i sikkedir. Çankırı Merkez Çorakyerler Mevkiinde Valiliğimizin katkılarıyla A.Ü.Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğretim üyeleri tarafından 1997 yılından beri gerçekleştirilen kazıda 8 milyon yıl öncesine ait fosiller bulunmuştur.  https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/cankiri/gezilecekyer/cankiri-muzesi

Tarihi Çamaşırhane Müzesi

Çankırı Belediyesi tarafından tarihi kent dokusunun canlandırılmasına yönelik çalışmalar devam ederken Tarihi Çamaşırhane mezbele görünümünden kurtulup otantik bir yapıya kavuştu.
1980 yılından 2004 yılına kadar kaderine terkedilmiş virane durumda bulunan, mülkiyeti belediyemize ait olan Tarihi Çamaşırhanenin restore çalışmaları yapıldı. 2016 yılında müzeye dönüştürülme çalışmaları başlatılarak Çankırı kültürüne kazandırılan Tarihi Çamaşırhane, modern müzecilik anlayışının dışında halen sanatsal ve kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.  http://www.cankiri.bel.tr/sayfa-89/tarihi-camasirhane-muzesi.php

cankiri camasirhane muzesi - Çankırı da Gezilecek Yerler
Tarihi Çamaşırhane Müzesi

Büyük Cami- Sultan Süleyman Cami

Mimar Sinan Döneni yapılarından olan Camii, Kanu­ni Sultan Süleyman’ın emri ile Sadık Kalfa tarafından inşa edilmiştir. 1522 yılında başlayan inşaatın 1558 yılında tamamlandığı bilinmekle birlikte neden bu kadar uzun sürdüğü konusunda bilgi bulunmamaktadır.

cankiri buyuk cami - Çankırı da Gezilecek Yerler
Çankırı Büyük Cami

Kare planlı olan Cami üzerinde ortada bir büyük tam kubbe ile bu kubbenin dört tarafında birer yarım kubbe bulunmaktadır. Bu kubbeler dört paye ve duvarlar arasındaki kemerlere oturmak­tadır. Duvarları ve minaresi kesme taş, kubbe üstleri kurşunla kaplıdır. Cami’nin içi rokoko üs­lubu ile süslenmiş, bunların araları hat örnekleriyle bezenmiştir. Mihrab istalaktidlidir,  zengin bir görünümü vardır. Minber’i taştan yapılmıştır. Kürsüsü köşeli ve gövdesi yuvarlaktır. Ka­pı söveleri mermer olup kemerleri kilit taşı,  içleri oluklu konsol halinde çıkarılmıştır. Son cemaat yeri, dört sütuna dayanan üç kubbe ile örtülü ve iki tarafında istalaktidli mihrap nişle­ri bulunmaktadır. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/cankiri/gezilecekyer/sultan-suleyman-cami-buyuk-cami

Merkez İlçe Mimar Sinan Mahallesinde bulunan Cami 1992 ve 2015 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettirilmiştir.

Cam Seyir Terası

Bir benzerinin Karabük de olduğunu biliyoruz. Artık belediyeler şehri gören cam yapılar yapmayı hızlandırdı. Turistlerin ilgisini çeken yapılara Çankırı’da da eklendi. Bu teras en büyük taban alanına ve çalışmaya sahip olmasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Cam terasın girişinde ahşap bir bina var. Bina içinde güvenlik görevlisi bulunuyor. Terasa tek seferde 30 kişi çıkabiliyor. Çankırı kalesi’ne yapılmış olmasıyla da göz dolduruyor.

cankiri cam teras - Çankırı da Gezilecek Yerler
Çankırı Cam Teras

Tarihi Karataş Hamamı

Osmanlı Dönemi haç biçimi çifte hamamlara örnektir. Ali Bey Camii’nin bitişiğinde olması sebebiyle aynı tarihlerde yapılmış olabileceği tahmin edilmektedir. Yuvarlak kemerli kapıyla geçilen soğukluk bölümü,  ortada bütün, yanlarda yarım kubbelerle örtülüdür. Sıcaklık bölümü kubbeyle örtülü olup dört köşesinde yine kubbeli halvetler bulunmakta, kubbeler sekizgen kasnaklara oturmaktadır. Kadınlar bölümü de aynı planladır. Hamam Çankırı Belediyesince restore edilmiştir. http://www.cankirikulturturizm.gov.tr/TR-70615/hamamlar.html

cankiri karatas hamami - Çankırı da Gezilecek Yerler
Karataş Hamamı

Çankırı’da Gezilecek Diğer Yerler

  • Tuz Mağarası
  • Çivitçioğlu Medresesi
  • Kurşunlu Hamamı
  • Çarşı Hamamı
  • Kaya Mezarları
  • Kenbağ Tabiat Parkı
  • Buğday Pazarı Cami Ve Medresesi
  • Muhsin Yazıcıoğlu Parkı
  • İstiklal Yolu Parkı

Çankırı’nın Neyi Meşhur

Kızılcık Şurubu ve Yumurta tatlısı Çankırı’ya özgü. Kaya tuzu lambaları da yine burada fazlaca görülenlerden.

kizilcik surubu - Çankırı da Gezilecek Yerler
Kızılcık Şurubu
Beğendiysen paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Takvim

Ekim 2023
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Ücretsiz Tüm Kamp Yerleri

error

Blogun tadını çıkardın mı:) Öyleyse takip et ;)