Erzincan, M.Ö 1050’li yıllarında Hititler ve Urartuların ev sahipliği yapmıştır. Birinci derece deprem kuşağı üzerinde yer aldığı için, bölge zaman zaman çokça yara almıştır. Ona rağmen ayakta dimdik durmayı başaran yapılarıyla adeta büyülüyor.
Sayfada neler var
Altıntepe Ören Yeri
Erzincan’ın en eski yerleşim birimlerinden bir tanesi olmasıyla, tarihi açıdan bir numara halini almıştır. Açık hava tapınağı, Tapınak, Mezarlık, Depo, Kabul salonu gibi bölümlerden oluşuyor. Üzümlü ilçesi sınırlarında bulunan Altıntepe Ören Yeri, Bizans ve Osmanlı’nın hüküm sürdüğü bu eski yerleşim alanı, 1938 ve 1956 yılında iki mezarın soyulmasıyla adını duyurmuştur. Sonrasında Ankara Üniversitesi tarafından çalışmalara başlanmıştır. Kazı çalışmalarını ise Prof. Dr. Tahsin Özgüç yürütmüştür.
Mama Hatun Türbesi
Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz, özellikle türbe ve kümbet yapıları açısından oldukça zengin. Bunlardan biri olan Mama Hatun Türbesi, Saltukoğulları hükümdarı 2. İzzettin’in kızı olan Mama Hatun adına yaptırılmıştır. Mimarı Ahlatlı Ebul-nema bin Mufad-dalü’l-Ahval’dır. Türbe, dairesel planlı mimari özelliği ile Anadolu türbe mimarisi içindeki tek özgün eser olarak dikkat çekiyor. Türbe kapısı üzerinde bulunan 5 kitabenin dördünde kurandan alınan ayet, Hazreti Muhammed ile 4 Halifenin adlan, birinde ise mimarın adı yazılmaktadır. Ortadaki sivri külahlı kümbet, kimi aynlıkları dışında, genel çizgileriyle Ahlat kümbetlerini andırmaktadır. Sarımsı kesme kireç taşından inşa edilen yapı, iki bölümden oluşur. Ortadaki kümbet ve çevresinde 2.50 m kalınlığında dairesel duvarla çevrilmiştir. Çevre duvar, içten 11 nişlidir. Bu nişlere Mama Hatun’un yakınlarının sandukaları yerleştirilmiştir.
Kemah
Benim en fazla zaman geçirdiğim yer burası arkadaşlar. Yol üzerinde hocamız otobüsten inmemize izin verdi. Kemah ilçeyi kuşatan muhteşem bir kalesiyle bizleri karşıladı. Derslerde işlediğimiz Melik Gazi Türbesi ise fırat’ın bir koluyla donatılmış, yemyeşil akarsu arkasında Türbe, manzara harika tarih desen anlatılmıyor..
Kemah, Erzincan merkeze 52km uzaklıkla bulunuyor. Hititler döneminden beri de burayı yerleşim yeri olarak kullanmışlardır. Kültürel zenginliğimizi dışa vuran bir yer burası. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de adından bahsettirmiştir. Meryemana Kilisesi, Buz Mağaraları, Kemah Tuzlası yine vakit bulursanız gezilecek yerler olarak işaretleyin.
Sultan Melik Gazi türbesi
Manevi ziyaretgah olarak görülen türbe, Anadolu’nun en güzel mezar yapılarından biri olmasıyla dikkatleri üzerine çekmiştir. Fırat’ın bir kolu da bu türbenin önünden geçiyor.
Melik Gazi türbesi, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Bina iki ayrı bölme tipi göstermektedir. Bunlar tuğladan küre biçiminde kubbelere sahiptir ve penceresizdir. Biri küçük, ikisi büyükçe 3 mezar, sol bölme içerisinde yer almaktadır. Tugay Hatun Kümbeti bulunur.
Çarşı Mahallesi’nde, bahçe içinde yer alan türbe, 13. yüzyılda Mengücek Beyliği döneminde yapıldığı düşünülmektedir. İki katlı olup, altta yemek pişirilir, fakirlere ve yolculara yedirilirmiş. Silin¬dirik gövde ve konik kubbeden oluşmuştur.
Haç biçimli planlı mezar odası, pandantifli kubbeyle örtülüdür. Yapının taç kapısının taşları çeşitli şekil ve geometrik motiflerle bezenmiştir. Özenli taş işçiliği ilginçtir. Kıvrık dallar-rumiler, Selçuklu geçmeleri, örgü ve bitki palmet motiflerinden dört dizi süslemeyle çevrelenmiştir. Çatı boyunca, palmetlerden bir korniş yapıyı çevrelemektedir. Taç kapının özenli taş işçiliği hayli güzeldir. Burayı daha da özel kılmıştır.
Erzincan da gezilecek Diğer Yerler
- Ergan
- Karanlık Kanyon
- Girlelik Şelalesi
- Ekşisu Mesire alanı
- Keşiş Dağı
- Otlukbeli Gölü
- Munzur Vadisi milli Parkı
- Camuş Gölü
- Atatürk Parkı
- Erzincan Müzesi
- Hülabi Bey Camii
- Alaaddin bey Çeşmesi
Erzincan da yapılacak aktiviteler
Bisiklet Yarışları, Cirit, At Sporları, Rafting, her yıl yapılan şenlikler..
Erzincan’ın Neyi Meşhur
Babikko, Boranı, Erzincan çorbası, Erzincan lokumu, Etli Üzüm Yaprağı Sarma, Evelik Dolması, , Haşıl, Kemah Tiridi.