Eskişehir de gezilecek yerler, çok met etmişlerdi, üniversitesi çok güzel tam gençlerin yaşaması gereken yer olarak dillere düşmüştü. Hiç de haksız değiller. Anadolu’nun ortasında bir Avrupa Kenti olarak ünlendi güzel şehrimiz. Kent ortasında geçen Porsuk Çayı Venedik benzeri. Muhteşem görüntüsü bizleri mest etti desek abartmış olmayız. Bünyesinde bulunan iki üniversite renk katmış Eskişehir’e.
Sayfada neler var
Haller Gençlik Merkezi
Haller Gençlik Merkezi, Eskişehir’de bulunan tarihî “Yaş Sebze ve Meyve Hali Binası”nın restore edilmesi ile oluşturulmuştur. Burada, hediyelik eşya dükkânları, büfeler, kafeler ve barlar bulunuyor. Haller Gençlik Merkezi, Şehir Tiyatrosu sahnelerinden Tepebaşı Sahnesi, sergi salonu, kitabevi ile kültür sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor. Benim zamanım yine yoktu burayı es geçtim fakat siz gelmişken buraya uğramadan dönmeyin canlar 🙂 http://www.eskisehirkulturturizm.gov.tr/TR-157820/haller-genclik-merkezi.html
Odunpazarı
Gezimizin büyük bölümünü burası oluşturdu. Osmanlı mimarisi örneklerini hala korumakta olan yer. Kıvrımlı yollar, ahşap mimarili bitişik düzenli , rengarenk cumbalı evleri ile örf, adet, gelenek ve göreneklerini koruyarak bir bütün olarak günümüze ulaşmayı başarmıştır. Restore edilen bir çok Odunpazarı evi gerçekten harika. Kendimizi Osmanlı sokaklarını gezerken kaptırmışız. Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesinin en önemli ayağını oluşturan Beyler Sokak Sağlıklaştırması oluşturuyor. Bu noktada Türkiye’nin en büyük restorasyon çalışmasının başlatıldığı Beyler Sokak’ta bulunan 27 ev yeniden yapılmışçasına özenle korunmuş. Fotoğraf makinalarını elimize aldık hem geziyoruz, hem de evlerin altında bol bol fotoğraf çekiyoruz.
Porsuk Çayı
Sakarya Irmağının en büyük koludur. Son zamanlarda belediye tarafından müthiş atılımlar gerçekleştirilerek çevre düzenlemesi yapıldı. Şehir görsellik açısından Avrupai havaya girdi. Sanırım yerli turistleri çeken de bu düzenlemeler oldu.
Eskişehir, Türkiye’nin içinden nehir geçen ender şehirlerinden biridir. Amasya gibi. Porsuk, kabaca şehri ikiye bölüyor; kuzeyinde Tepebaşı, güneyinde Odunpazarı ilçesi yer alıyor. Bir nehrin bir şehrin kimliğini, karakterini ne denli etkilediğine tanık olacaksınız.
Nehrin bir tekstil fabrikasının renkleri ve şehrin kanalizasyon suyu ile kirlenmesinden sonra kayık gezintileri tarihe karışır, şehrin kanalizasyon altyapısının çözülmesi ve çayın ıslahından sonra da bu gelenek tekrar canlanır. Porsuk Nehri kıyısında, diğer bir deyişle “su boyu”nda tavla oynayabileceğiniz kafeler yer alıyor. Ayrıca, Porsuk Nehri’nde gondol veya tekne turu yapılabilir. http://www.eskisehirkulturturizm.gov.tr/TR-157723/porsuk-nehri.html
Sazova Parkı
Eskişehir Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı, Eskişehir – Kütahya yolu üzerinde, 400 bin metrekareye yakın bir alana kurulu masal şatosu korsan gemisi gibi barındırdığı muhteşem etkinlik alanlarıyla Türkiye’nin en güzel parklarından birisi ve özellikle çocuklu ailelerin güzel zaman geçireceği bir parktır. Bu yüzden özellikle hafta sonları çocuklarıyla birlikte Eskişehir’e gelen aileleri görmek mümkündür.
Sazova parkına giriş ücretsizdir. Ancak Eskişehir Sazova Parkı içerisinde yer alan bölümlere girişlerin kendi ücretleri vardır. Bu bölümlerde de, hayvanat bahçesi ile sualtı dünyası giriş ücretleri birliktedir, birine bilet aldıktan sonra diğerine bilet almanız gerekmemektedir. http://www.anadolugazetesi.com/sazova-parki-eskisehir–nerede–adresi–telefonu–104320.html
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
Büyükşehir Belediyesi Odunpazarı Semti’nde yeniden hayata döndürdüğü evlerden birini Kent Müzeleri Kompleksi olarak düzenlemiş ve Türkiye’nin ilk çağdaş cam sanatları müzesini burada hizmete açmıştır.
2007 yılında hizmete açılan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nde yerli ve yabancı çok sayıda sanatçının eseri sergilenmektedir.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubunun işbirliği ile oluşturulan müze, haftanın altı günü ziyarete açıktır. Atatürk Bulvarı üzerindeki Büyükşehir Belediyesi Odunpazarı Evleri Kent Müzeleri Kompleksi’nde yer alan Müze, Eskişehir halkının yanı sıra kent dışından gelen turist gruplarının da uğrak yerlerinin başında yer almaktadır. http://www.eskisehir.bel.tr/sayfalar.php?sayfalar_id=58
Kurtuluş Müzesi
Küllerinden yeniden doğan bir ulusun kanla imzasını attığı, bir ulusun tam bağımsızlık bedelini kanla ödediği, İngiliz emperyalizmi ve Yunan zulmüne tek vücut olup direndiği büyük bir savaşın ve direnişin verildiği yerdir. Burası vatan uğruna, istiklal uğruna, analarımızın kağnı arabalarıyla cephane taşıdığı yerdir.Burası bir halkın ulus olma uyanışının, birleşmesinin, ayağa kalkıp destanlaşmasının yaşandığı topraklardır. Burası tarihin yeniden yazıldığı,
İlkleriyle her zaman kalplerdeki yerini alan şehirdir.
Burası bağımsızlık mücadelesine ilk el veren halkın yaşadığı şehir Eskişehir’dir. http://www.kurtulusmuzesi.com/index.php?kurtulus=kurumsal
Lületaşı Müzesi
Eskişehir-Odunpazarı’nda bulunan Lületaşı müzesi, Kurşunlu Külliyesi’nin hemen arkasında, çok güzel bir mimarisiyle ücretsiz bir şekilde ziyaretçilere hizmet veriyor. Fotoğraf çekmek yasak tabi ki. Türkiye’nin ilk Lületaşı Müzesi olmasıyla da dikkatleri üzerine çekti.
Kurşunlu Camii Külliye
Kurşunlu Cami ve Külliyesi Odunpazarı semtinde yer almaktadır. Tarihi Odunpazarı Evleri’nin yanında bulunan külliye ve tarihi evler adeta birbirini tamamlar ve sizi geçmişe götürecek bir yolculuğa çıkartır.
Kurşunlu Külliyesi, 16. yüzyıl Osmanlı dönemine ait bir eserdir. Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yapılmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi’nde bulunan vakıf kaydına göre, Büyük Kervansaray hariç, Külliye içinde bulunan binaların tamamı vezir Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517-1525 yılları arasında inşa ettirilmiş ve muhtemelen 1525 yılında tamamlanmıştır.
Külliye
Kurşunlu Külliyesi’nin mimarı muhtemelen, Mimar Sinan’dan önce mimarbaşı olan, Acem Ali’dir. Gerçek adı Alaeddin Ali Bey olan Acem Ali (Acem Alisi ya da Esir Ali diye de bilinir) klasik Osmanlı mimarlığında adı bilinen ilk mimarbaşıdır (1519-1537).
Külliye; cami, şadırvan, zaviye (küçük tekke), talimhane, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaraydan oluşmaktadır.
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, Eskişehir’e, kazandırdığı ve Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan “Madam Tussaud” Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği olan “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi”nde, Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı ünlü 160 kişinin heykeli yer almaktadır.
Müzede, Atatürk’ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri, Atatürk’ün ailesinin yanı sıra yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların canlı hissi veren heykelleri, değişik dekorlar önünde sergilenmektedir. Müzede aynı zamanda Eskişehir’in ve Türkiye’nin tarihinden kesitlere de yer verilmiştir. http://www.balmumuheykeller.com/
Atlı Han El Sanatları
Han, Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında 2006 yılında, orjinal mimarisi göz önünde bulundurularak Atlı Han adıyla Belediyemiz tarafından yeniden inşa edildi. 675 metrekarelik bir alanda yer alan han, geleneksel mimari unsurları da içinde barındıran bir yapıdır. Zemin ve birinci kat olmak üzere iki kattan oluşan Atlı Han, içinde lületaşı, gümüş, toprak kap ve cam atölyelerinin, dükkanlarının bulunduğu geleneksel el sanatları ürünlerinin teşhir ve satışının yapıldığı bir çarşıdır. Atlı Han bu haliyle bölgenin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısını iyileştiren en önemli aktörlerden biridir. http://www.odunpazari.bel.tr/odunpazaribelediyesi-11-atlihan_el_sanatlari_carsisi
Eskişehir de Gezilecek Diğer Yerler
- Şelalepark
- Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi
- Tİ Sualtı Dünyası
- Eskişehir Hayvanat Bahçesi
- Eti Arkeoloji Müzesi
- Kanlıkavak Parkı
- Eskişehir Havacılık Müzesi
- Karacahisar Kalesi
- Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri
- Eskişehir Alaaddin Camii
- Ahşap Eserler Müzesi
Eskişehir’in Neyi Meşhur
Çiğ Börek, aslında diğer adı Şırbörek olan çok lezzetli herkesçe bilinen Eskişehir’in en meşhur yiyeceğidir. Eskişehir köklü bir geçmişe sahip olduğundan farklı kültür farklı tatlar karşımıza çıktı. Yöresel yemekleri, özellikle kırsal kesimlerde ki hamur işleri, bulgur ürünleri çokça tercih edilir olmuş. Çorbalar da yine Eskişehir için önemli yemeklerden.