Pierre Loti

Pierre Loti

Eyüp Sultan Camii-Pierre Loti Tepesi

Eyüp Sultan Camii, Pierre Loti Tepesi bugünki yazımı oluşturacaklar. İki önemli eseri birada yazıyorum çünkü bu güzellik abideleri birbirlerine oldukça yakın.Olurda yolunuz buraya düşerse aklınızda bulunsun birini görüp birini görmemezlik etmeyiniz diye birlikte işleyeceğiz.

Bazı yazılarım tamamen kültür odaklı oluyor, müzeler gibi, bazıları maneviyatımızı kuvvetlendirecek yerler oluyor camiiler gibi, bazılarının muhteşem doğası oluyor, sırf o manzarada çay içmek için gidiyorsunuz. Bugün değineceğim yerler sizlere yukarıda yazdığım bütün olayları birlikte verecek, bu anlamda herkesin ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

eyup sultan camii 1000x691 - Eyüp Sultan Camii-Pierre Loti Tepesi
Eyüp Sultan Camii

Gelelim Eyüp Sultan Camimize;

Camii dikdörtgen planda, mihrabı çıkıntılıdır. Merkez kubbe altı sütun ve iki fil ayağına müstenit kemerlere yaslanır, etrafında yarım kubbe, ortasında Eyüp Sultan türbesi, sandukasının ayak ucunda bir pınar, avlu ortasında asırlık bir çınar bulunmaktadır. Yapıldığı yıl olan 1458’den sonra birçok kez tamir gören caminin minarelerinin boyu önceleri kısaydı, 1733’de yeni uzun minareler yapıldı. 1823’de deniz tarafındaki minare, yıldırımla hasar gördüğü için yeniden inşa edildi. Cümle kapısı önündeki Sinan Paşa Kasrı 1798’de yıktırılmıştır. Yerinde ulu bir çınar ağacı gölgesinde etrafı parmaklıklı bir set ve çimen sofa vardır. Parmaklığın dört köşesinde dört çeşmecik bulunur. Bunlara hacat çeşmeleri, kısmet çeşmeleri denir. Tamir edildikten sonra camiyi açıp namaz kılan Sultan III. Selim Mevlevi olduğu için parmaklıkların üzerinde mevlevi sikkeleri bulunur. Dış avlunun caddeye açılan iki kapısı vardır. İç avlu 12 sütuna müstenit 13 kubbelidir. Avlunun ortası şadırvandır. Türbe tek kubbeli, 8 köşelidir. Türbe girişinde nakş-ı kadem-i saadet, sağında sebil bulunur.. http://www.istanbulkulturturizm.gov.tr/TR-165609/eyup-sultan-camii.html

Eyüp Sultan Türbesi

İstanbul Eyüp’teki Eyüp Sultan Türbesi İslam dünyasında kutsal kabul edilen mekanlardan biridir. Halk buradaki kuyudan çıkan suyu zemzem olarak kabul eder 

İstanbul’da şehid olan sahabelerin en meşhuru Eyüp Sultan olarak bildiğimiz Hz. Halid bin Zeyd Ebu Eyyub el Ensari’dir. Eyüp Sultan Türbesi içinde bulunduğu semte öyle bir hava vermiştir ki, Eyüp semti Mekke, Medine ve Kudüs’ten sonra İslam dünyasının en önemli yeri olmuştur.

eyupsultan camii turbesi - Eyüp Sultan Camii-Pierre Loti Tepesi
Eyüp Sultan Camii Türbesi

Peygamberimizin ev sahibi Eyüp Sultan

Hz. Peygamber, Medine’ye hicret ettiğinde misafir olduğu yer Eyüp Sultan’ın evi olmuştu. Eyüp Sultan, Peygamber Efendimiz ile birlikte bütün harplere katıldı. Eyüp Sultan’ın son seferi İslam ordusunun ilk İstanbul kuşatmasıydı. 80 yaşlarında iken, 669 ilkbaharında İstanbul kuşatmasına katılmak için orduda yerini aldı. Kuşatma devam ederken hastalandı. Ölüm döşeğinde yatarken arzusu sorulduğunda şöyle demişti: 

“Dünyanızdan hiçbir şey istemiyorum. Fakat beni düşman diyarı içinde elinizden geldiği kadar ileriye doğru götürüp defnedin. Çünkü Resulullah’tan işittim ki, Kostantiniyye Suru’nun dibine salih bir kimse defnolunacaktır, umarım o kişi ben olurum.” 

Eyüp Sultan’ın, vasiyeti üzerine İstanbul surlarına yakın bir yere götürülerek bugünkü türbesinin bulunduğu yere defnedildi. Bizanslılar, surların gerisinden bu manzarayı hayretle seyrettiler. Müslümanları, onlar çekilip gittikten sonra mezarı tahriple tehdit ettiler. Müslümanlar ise böyle yapıldığı takdirde kontrolleri altında bulunan yerlerde hiçbir kilisenin ve Hıristiyan azizinin mezarının kalamayacağı cevabını verdiler.

Fatih Sultan Mehmed’in hocası Akşemseddin, 1453’te İstanbul’un fethinden sonra hükümdarın isteği üzerine, Eyüp Sultan’ın kabrinin yerini keşfetti. Fatih, İstanbul’da yaptırdığı ilk eser olan Eyüp Sultan Türbesi’nin etrafına cami, medrese, imaret ve hamam da ilave ettirmiş, burası tam bir külliye niteliği kazanmıştı.

eyup sultan turbesi - Eyüp Sultan Camii-Pierre Loti Tepesi
Eyüp Sultan Camii Türbesi

Külliyenin inşaatı 1459’da tamamlanmıştı. Osmanlı padişahları tahta çıktıklarında iktidarın sembolü olan kılıç kuşanma törenlerini Eyüp Sultan Türbesi’nde yaparlardı. Osmanlı ordusu da sefere çıkmadan önce buraya mutlaka uğrardı.

Eyüp Sultan Türbesi, bugünkü şeklini 1603 ile 1617 yılları arasında Osmanlı tahtında bulunan Sultan Birinci Ahmed döneminde aldı. Bu dönemde, türbenin içinde yer alan ve Kısmet Kuyusu olarak bilinen kuyu ihya edilip, kıble tarafına bakan türbe girişinin önüne bir ziyaret bölümü, cüzhane ve sebil eklendi. Yine Eyüp Sultan Sandukası’nın çevresine gümüş telden yapılmış bir şebeke kondu. Caminin avlusundaki ulu çınarın fetihle yaşıt olduğu söylenir. 

Kısmet Kuyusu nedir

Eyüp Sultan Türbesi’nde en ilginç bölümlerden biri, halk arasında Zemzem veya Kısmet Kuyusu olarak anılan bölümdür. Eyüp Sultan’ın sandukasının ayak ucunun sağ tarafında yer alır. Bu kuyu, türbeyi zemin suyunun tahribatından korumak amacıyla, yapılmış ve kuyunun mermer bilezik taşı, türbe duvarı özel olarak oyulmak suretiyle yerleştirilmişti. Ağaçtan çıkrığı ve bakır kovası halen kuyunun üzerindedir. Türbenin alt bölümünde de kuyunun açık ağzı bulunur ve hala kullanılır. Halk arasında bu kuyunun suyunun zemzem suyu ile aynı kaynaktan geldiğine inanılmış, ilk defa Ebu Eyyüb el-Ensari hazretlerini buraya defneden arkadaşları tarafından açıldığı, Bizans zamanında korunduğu ve bazı hastalıklara şifa olduğu söylenegelmiştir. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/eyup-sultan-ve-zemzem-kuyusu-12327054

Pierre Loti Tepesi

18.yüzyıllardan günümüze kadar önemini yitirmemiş bit diğer eserimiz Pierre Loti Tepesi. Tepe dediğime bakmayın kaleler gibi çok yukarıda değil annem bile yürüyerek indiyse herkes çıkar 🙂 Başka seçeneklerde var tabi. Yol yürümek istemeyenler sürekli tepeye giden dolmuşları tercih edebilir yada en kestirme olan teleferik tercih edilebilir. Biz manzarayı seyretmek için yürümeyi uygun gördük. Karşısı boğaz, haliç manzarası ama yanlarımız mezarlık bilginiz olsun. Bir çok önemli isim burada yatıyor.

Haliç’in o ünlü panaromasının seyredilebildiği en iyi bölge olan bu sırtlara çıkıldığında; ünlü Fransız yazar Pierre Loti’nin adını taşıyan Kahve’ye ulaşılmaktadır. İstanbul’da uzun dönemler yaşayan ve gerçek bir İstanbul aşığı olan Pierre Loti’nin asıl adı “Julien Viaud’dur”. Tarihi Kahve, bahsi geçen eşsiz manzaranın seyredilebildiği en ideal yerdir.

http://www.pierrelotitepesi.com/hakkimizda.asp

Türkiye’yi ikinci vatan olarak gören Pierre Loti’nin o dönemde, “Rabia Kadın Kahvesi” olarak bilinen bu kahveye sık sık gelerek Haliç’e karşı “Aziyade” adlı romanını yazdığı söylenir. Bugün restore edilerek orijinal “Türk mahallesi” halinin yaşatıldığı bölge, turistik tesis olarak hizmet veren mekanlardan oluşmaktadır. Bölge, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde, “İdris Köşkü Mesiresi” olarak geçmektedir.

http://www.pierrelotitepesi.com/hakkimizda.asp

19. yüzyılda İstanbul’a gelen hemen bütün yabancıların ve seyyahların da uğrak yeri olan Pierre Loti’nin etrafında birçok tarihî yapı bulunmaktadır. 1813 yılında tarihlenen, iki kitabeli ahşap Kaşgari Tekkesi bunlardan biridir. Yine tesisin girişindeki üç yol ağzında, önünde Farsça yazılmış beyaz yuvarlak bir mezar taşı bulunan yapı da, Çolak Hasan Tekkesi’dir. Tekke’nin sırasındaki tarihi bina ise bir Sıbyan Mektebi’dir. Osmanlı tarihi yazarı da olan İdris-i Bitlisi tarafından yaptırılan Mekteb’in hemen önünde ve tesis alanının içinde ise, 1589 yılında vefat eden “İskender Dede” ismindeki bir Mevlevi’nin kabri bulunmaktadır. İskender Dede’nin ön tarafındaki üç kuyudan biri ise, meşhur Dilek (veya niyet) Kuyusu’dur. Bu kuyuyla ilgili Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde; “Kuyuya bakanların gönüllerinden geçirdikleri isteklerini kuyunun içinde gördüklerini” yazar. Kabrin üst tarafında ise Saray “Atçıbaşısı (Mirahur-Tuğ General) Ali Ağa ve Ailesinin kabirleri bulunmaktadır. Ayrıca Bizans döneminde inşa edildiği sanılan, Osmanlı döneminde de kullanılan “Sarnıç”, Tesisin orta yerinde varlığını korumaktadır.http://www.pierrelotitepesi.com/hakkimizda.asp

Beğendiysen paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Takvim

Eylül 2023
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ücretsiz Tüm Kamp Yerleri

error

Blogun tadını çıkardın mı:) Öyleyse takip et ;)