Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu, yeni adıyla Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi, taşınmadan önce iki kez İstanbul’a geldim ve her ikisinde de Fenerbahçe Stadına gitmeden dönmedim. İlk taşındığımda da bu değişmedi. Aslında ilk yazacağım gezi notum Fenerbahçe olmalıydı. 2,3 yıldır tadımız kalmadı, futboldan soğuduk biraz da kırgınız camiaya o yüzden yazım bu günlere kaldı. Futbolun gönül işi olduğunu biliyorum. İnsanı mutsuzken mutlu ettiğini, umudu kalmamışken hayata döndürdüğüne şahidim. Haftanın bir günü oynadığı maçla, bütün hafta mutlu da olabilirsin mutsuzda. Hayatının içinde olan sevgi bağı, kolay kolay kopmaz.
Sayfada neler var
Fenerbahçenin Doğuşu
Papazın çayırında başlayan destan uluslararası üne kavuştu. Zor şartlarda futbolu kabullendirdiğimizde henüz bir takım değildik, izinsiz bir şekilde müsabakalara katıldık. Ama dünya bizi 1907 de tanıdı. Diğer takımların Rumlara yenilmesi, iyi bir takım yaratma isteği doğurdu, yenilmeyen sevilen bir takım. Fenerbahçe, semtinde bulunan fenerle birlikte bu adı aldı. Yani doğuşu her yönden anlamlı. Sarı beyaz renklerle başladık göz doldurmaya, daha sonra yetmedi bu renk, asaletin simgesi laciverti koyduk sarının yanına. Doğduğundan iki sene sonra Galatasaray’ı mağlup ettik o zaman anlaşıldı gümbür gümbür geleceği. İlklerin takımı oldu. İlk gece müsabakasını Beşiktaş ile oynadı ve maçı aldı. 1960lı yıllarda en fazla kupa alan takım oldu. Alt yapıyı destekledi, basketbol, voleybol, boks, masa tenisi her branşta en iyisi oldu.
Bazı Yaşattığı Gururlar
Zico ile Şampiyonlar Ligi çeyrek finali, Aykut Kocaman ile UEFA yarı finali oynadı. Gururlandım, Türkiye gururlandı. Darbe aldı yıkılmadı ama hala etkisi altında. Kurşunlandı vazgeçmedi. Böyle bir takımı anlatmak kolay değil. Tuttuğun takıma göre sevip sevmeyebilirsin ama saygı duyman gereken gerçekten önemli bir spor kulübü Fenerbahçe. İstanbul’a geldiğinde gezilecek yerler arasında olmalı Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadı. Kadıköy’de bulunması ve yakın olması da gezme işini kolaylaştırıyor.
Fenerbahçe Stadyumu Özellikleri
Fenerbahçemizin efsane stadyumu “Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu”; en gelişmiş hali olan; 50.530 kişi oturma kapasitesi ve en son inşa edilen Fenerium Tribünü ile 2006 yılının Nisan ayında taraftarlarımızın hizmetine girmiştir. Uzun seneler Fenerbahçe Stadı olarak anılsa da Aziz Yıldırım başkanlığındaki yönetim tarafından eski başkan Şükrü Saracoğlu’nun ismi verilerek Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu ismini almıştır. Stadımızda teknolojinin tüm yenilikler kullanılmıştır. Aynı zamanda bünyesinde, Fenerium Mağazaları, Fenerbahçe Müzesi, Migros Mağazası, Doğus Grubu’na ait showroomları da barındıran stadyum her gün Türkiye’nin pek çok bölgesinden taraftarın uğrak yeri olma niteliğini taşımaktadır. Taraftarlarına 7’den 70’e tüm aileleriyle birlikte huzur ve komfor dolu bir atmosferde maç izleme ortamı sağlayan Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu, sadece Türkiye’de değil; Avrupa’daki bir çok stadyumdan da daha modern bir donanıma sahip olarak dünya stadyumlarının arasındaki yerini alıyor. https://www.fenerbahce.org/tesisler/detay.asp?ContentID=23340
Fenerbahçe Müzesi
Türk sporunun temel direği Fenerbahçe Spor Kulübü, tam 35 dalda 100 yıllık başarılarla dolu çalışmalarında çok değerli ödüller ve kupalara sahip olmuştur.Fenerbahçe ilk kupasını 5 Haziran 1910’da İstanbul’un ünlü Rum kulübü Sturugglers’i 3 – 1 yenerek kazandı. Gümüş işlemeli bir kupa ile başlayan bu ilk ödül ile Fenerbahçe müzesinin temelleri de atılmış oldu.1913 yılında Altıyol ağızındaki lokalde kupa ve heykellerin sayısı 10’a ulaşınca bunlar için küçük bir vitrin satın alındı. https://www.fenerbahce.org/fbmuze/
1914 yılı ve sonrası
1914 yılında Kuşdili’nde iki katlı ahşap Lokale geçildiğinde git gide zengin bir kimliğe bürünen müze için ikinci katta bir oda ayrıldı. Kazanılan ödülleri koymak için yeni vitrinler yaptırıldı.1932 yılında ki yangına dek oturacağımız Kuşdili lokalinde ödüllere (kupalara) ayrılan bu küçük odanın da bir süre sonra yetmediği, ihtiyacı karşılamadığı göründü. Kupa, şilt ve vazoların bir bölümü diğer odalara alt kattaki büyük salona konmaya başlandı.Fenerbahçe Spor Kulübünün kupa sayısı 1932 yazı başlarında 150’yi aşmıştı. Ancak kulübün ilk 25 yıllık faaliyetlerinin kanıtı olan bu kupa, şilt v.b. ödüller 5/6 haziran 1932 gecesi çıkan yangında kulüp binası ile birlikte yandı.
Sıfırlanan Fenerbahçe Müzesi yangından sonra hemen ve yeniden doğdu. 1932 yılından sonra çalışma dallarının çeşitlenmesi ile de her yıl kazanılan sayısız kupa, şilt, plaketler ile günümüze dek gelindi.Fenerbahçe burnundaki sosyal tesislerin açılmasından sonra uzun yıllar kazanılan kupa, şilt ve plaketler oradaki vitrinlerde sergilendi. https://www.fenerbahce.org/fbmuze/
Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu Nerede?
Bağdat Cad., No:2B, Kadıköy, İstanbul, Türkiye . Kadıköy vapur ve otobüs duraklarına yürüme mesafesinde. Ayrıntılı yol tarifi için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
https://beta.fenerbahce.org/kulup/iletisim