Galata Kulesinin Gölgesinde, İstanbul’un vazgeçilmez gezilecek yer mekanları arasında belkide ilk sırada yer alan Galata Kulesinin efsanelerini, sırlarını ve hatta tarihini daha önce sizlerle paylaştım. İsteyen linke tıklayarak yazımı okuyabilir.
Sayfada neler var
Başlangıç; Galata Semti
Güneş, Galata Kulesinin ardından yavaş yavaş doğarken, gökyüzünde ahenkli süzülen kuşların kanatlarına çarparak şehre yayılıyordu. Güneşin turuncu rengi çok geçmeden sarıya döndü. Gün artık ağarmış, hayatın yorucu telaşı başlamış, namaz kılan cemaat çoktan dağılmış. yeni güne umutla “merhaba” diyordu. Şiirlere tema, resimlere mekan, şarkılara konu olan şehir, görenleri kendine aşık ederdi. Bugün aşkla başladığım gezimin bilmem kaçıncı kez geldiğim Galata semtindeyim. İstanbul’un en güzel simgelerinden olan Galata Kulesi, sadece kendisi değil, sokakları da kendi kadar özel ve güzel. Daha önce bu muhteşem ambiyansa sahip olan kuleden bahsetmiştim. Bugün çevresindeyim, bakalım Galata Kulesi’nin Gölgesinde neler varmış 🙂
Geçmişde Galata
Galata zemini bir yeşillik, hoş havalı ve verimli bir yer olduğundan bütün sağmal koyunlarını ve sığırlarını bu Galata’da otlatıp sütlerini sağıp krala getiriler idi. Bu verimli yerde lezzetli süt elde edildiğinden Galata dediler, zira Yunanca’da süte “galata” derler, demiş bizim seyyah “Evliya Çelebi’miz”.
Yüzyıllar boyu tarihe tanıklık ederek çevresinde gelişen kültür mozaiğinin parçası olan Galata Kulesi… Kulenin bulunduğu meydan, günün her saati haraketli. Meydan cıvıl cıvıl bir koşuşturmaya sahne olurken tenha ara sokaklarsa sakladığı pek çok sır ile keşfetmemizi bekliyor.
Bugün kuleyi bir kenara bırakıp onun gölgesinde ki farklı adresleri keşfetmeye, bol bol yürümeye, güzel fotoğraflar çekmeye, keyifli kahve molaları vermeye, bambaşka bir galata ile tanışmaya ne dersiniz ? Bence heyecanlı bir gezi olacak 🙂
İnişli Çıkışlı Yollar
Galata çevresinin yollarını giden bilir 🙂 Yokuş çıkmak da inmek de buraya özgü. Kulenin çevresinin bütün sokaklarına girdim. Hediyelik eşya satan yerler, oteller çevrelemiş. Sokaklar renk cümbüşü graffiti (sokak sanatı) fotoğraflarımızı süsledi. E tabi bol bol gün ışığının bütün hallerinden yararlanarak kuleyi de kadrajımıza kattık. Kulenin sağında ki en son sokaktan başladık yürümeye, her duvar birbirinden güzel resmedilmiş, hepsini çektim ve yokuşu tekrar çıktım. Bu sefer kuleye daha yakın olan sokaktan aşağı indim burada da çok tatlı cafeler ve duvarlarında resimler vardı. Sokak sanatını seven insanların fotoğraf çekmek için gerçekten çok ideal bir yer.
Yokuşun sonunda yılların eskitemediği farklı tasarımıyla Göz Hastanesi. Bereketzade Mescidi bulunuyor. İstanbul’un fethi sonrasında yapılan ilk mescid olmasıyla önemli bir yere sahip.
Kulenin karşısı yine benim çok sevdiğim yerlerden birisi oluyor. Özellikle Şirin Fırın Cafe burada dinlenme molamı verdiğim yer. Son trend modern lokmalarda yine bu sokakta dökülüyor.
Galata da Neler Yapılır?
Eski oyuncakların, yeni oyuncaklarla değiştirilmiş yerler de nostalji turu atılabilir. (Lunapark). graffiti(sokak sanatı) fotoğraflarını süsleyebilir.Şirin Fırın Cafede kahve ve meşhur İran Kurabiyesi’ni yiyebilir, un helvasıyla ünlü ,Velvet Cafe’ye gidebilir güzel lezzetle tanışabilir, Galata Kulesi eşliğinde Konak Cafe‘de kahvemizi içebiliriz. Çok güzel otantik hediyeler alabilir, kırım kilisesini ziyaret edebiliriz. İstiklal’e yakın olduğundan akşamı İstiklal de geçirebiliriz. Yada yokuş aşağı inmeye devam edip, Eminönü’ne karşıdan bakabilir, balık dürümün tadına doyabilirsiniz.
Karşıdan Eminönü Galata Sahil