İstanbul Galata Mevlevihanesi

İstanbul Galata Mevlevihanesi

Galata Mevlevihanesi

Galata Mevlevihanesi, 2. Bayezid döneminde Afyon Mevlevihanesi Şeyhi Divane Dede tarafından İskender Paşa’nın Galata sırtlarında ki arazi üzerinde kurulan İstanbul’un ilk Mevlevihanesidir(1491). Küçük kıyamet denilen İstanbul depreminden etkilenen yapı 17.yy başından itibaren birçok onarım ve yenileme geçirmiş, ek bölümler ilave edilerek külliye şeklini almıştır.

Mevlevilik

13.yy’da yaşamış mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin Rumi’nin öğretilerinin ve fikirlerinin esas alınarak, Mevlana’nın oğlu Sultan Veled ve torunu Ulu Arif Çelebi tarafından kurulup geliştirildiği, adab ve erkana dayalı “Sunni islam” ilkelerine bağlı tarikatlardır. Konya Mevlana Dergah’ı merkezidir.

Sufizm Nedir?

İslamiyetin doğuşundan yaklaşık iki asır kadar sonra, genişlediği coğrafyalarda asırlardan beri yaşayan milletlerin, İslamiyet’in etkisine girmesiyle, kendi kültür, inanç ve yaşam tarzlarında birçok farklılıklar oluşmaya başlamış. Bunun neticesinde Hicretten 5. ve 6. asırlarında İslam coğrafyasında çeşitli mezhepler ve meslekler görülmeye başlamış. İlk sufi olarak nitelendirdiğimiz kişi Suriye’de ilk zaviyeyi kuran Küfeli Ebu Haşim olup, devamı gelmiştir. Birçok mutasavvıflar görüşlerini bütün engellemelere rağmen yaymaktan geri durmamışlardır.

Türkiye’de ki Mevlevihaneler

İstanbul-Galata, Afyon, Afyon, Ankara, Antalya, Çorum, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Gelibolu, Kilis, Konya, Kütahya, Manisa, Niğde Bor, Tire, Tokat, Çankırı, Karaman, Şanlıurfa..

Geleneksel Türk Sanatlarıyla süslü olan Mevlevihane de, Katı, Ciltçilik, Saatçilik ve Camla ilgili eserler sergileniyor. Sufilerin fotoğrafları ve rahleleri, bakraçları, kahve fincanlarına varana kadar hepsi burada mevcut. Galata semtinde ve Galata kulesinde gezerken burayıda rotanıza eklemenizi öneriyorum. Mevlevihane’nin bahçesinde, yapı, sütün parçaları varken, gişe karşısında Şeyh Galib’in kabri yer alır.

Şeyh Galib

Divan Edebiyatımızın son büyük şairi olan Şeyh Galib, 1757’de İstanbul’da doğdu.Bir yıl ilimle ve eserlerini yazmakla uğraştı. Bu tarihte Galata Mevlevihanesi sonra Konya’da Mevlana dergahında çileye girmiştir. Fakat babasının isteği üzerine çileyi tamamlamadan İstanbul’a dönmüştür. Yenikapı Mevlevihanesinde yeniden çileye girdikten sonra hücreye çıkmıştır. Sütlüce’deki evinde, 1791 yılına kadar şeyhlik yaptı. Şeyh Galib 1799 yılında İstanbul’da vefat etti. Mezarı Galata Mevlevihanesi’nin avlusundaki türbededir.https://www.turkedebiyati.org/sairler/seyh_galip.html

Çok genç yaştayken güçlü bir şair ve geniş kültürlü bir aydın olarak tanınan Şeyh Galib, iddialı bir şairdir. Divan Edebiyatımızda tasavvufun özellikle Mevlevilik koluna en fazla bağlı olan şairdir. Galib tasavvufun mazmun, çağrışım ve fikir hazinesinden faydalanmıştır. Tasavvufun tek varlık inancını, ilahi aşk, insan yüceliği, hoşgörülülük ilkelerini benimsemiştir.https://www.turkedebiyati.org/sairler/seyh_galip.html

Beğendiysen paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Takvim

Haziran 2023
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ücretsiz Tüm Kamp Yerleri

error

Blogun tadını çıkardın mı:) Öyleyse takip et ;)