Iğdır da gezilecek yerler, yazıma öncelikle ilimizi tanımakla başlayalım. Iğdır kendine has özellikleri bulunan, Türkiye içersinde pek sesi soluğu çıkmayan keşfedilmeyi bekleyen güzel illerimizden biridir. Iğdır önceleri Kars’ a bağlı iken 1992 yılında il olmuştur. Yüksek dağlarla çevrili, Doğu Anadolu bölgesinin en uç bölgesinde yer alır.
Burada bir gün geçirdim, kars’ı gezerken uğramak nasip oldu. Ben burayı özellikle mikro klima bölge olmasıyla Coğrafya derslerinde adını sıkça duymuştum. Haberlerde de rastlamadığım için sırlarla dolu bir gezi olacak. Haydi başlayalım..
Sayfada neler var
Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi
Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi : Bu anıt 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermeni saldırıları sembolize etmektedir ve ilgili belgeler bulundurulmaktadır. Her ay 4.000 civarında ziyaretçi müzeyi gezmektedir. 350 m² kapalı Müze 2 havuz ve 36 m yüksekliğinde 5 adet kılıçtan oluşmaktadır. Etrafı yeşil alan ve park olarak inşa edilmektedir. Toplam 14.000 m² alanı kapsamaktadır. Yerden yüksekliği 43,5 metredir. Dolayısıyla Türkiye’nin en yüksek anıtıdır. Yapımına 1 Ağustos 1997 tarihinde başlanmış ve 5 Ekim 1999 tarihinde hizmete girmiştir. Bu kılıç şehrin sembolü olmuştur. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/igdir/gezilecekyer/anit-muze
Karakale Harabesi (Ören Yeri)
Iğdır Ovası’nın batısında, Ermenistan sınırında, savunmaya elverişli bir konumda kurulmuş olan Karakale, Sürmeli Çukuru’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olup, Urartular’a belki daha da eskilere dayanır. Ancak, 1664 ve 1840 yıllarında meydana gelen depremlerde, kale duvarları tahrip olmuştur. Günümüzde tamamen harabe halindedir. http://www.igdirkulturturizm.gov.tr/TR-55727/karakale-oren-harabe-yeri.html
Meteor Çukuru
Doğubayazıt ilçesinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak Sınır Kapısının 2 kilometre kuzeydoğusunda yer alır. Derinlik ve büyüklük itibarıyla Alaska’daki meteor çukurundan sonra, dünyadaki ikinci büyük meteor çukurudur.
Bu çukurun, 1892 yılında düşen büyük bir göktaşı tarafından oluşturulduğu sanılmaktadır. Çünkü derinliği 60 metreyi, çapı 35 metreyi bulan bu silindirik doğal kuyu, tersiyer kalkerlerini örten kalın ve çatlaklı bazaltlar içinde, geceleyin birdenbire açılmış, o gecenin sabahında Gülveren köyünün kaynak suları bulanık olarak akmıştır. Çukurun açılması sırasında meydana gelen sarsıntı geniş bir alanda hissedilmiştir.
Kaynak: Alpaslan, İ. (1995). Her Yönüyle Ağrı. Tutibay Yayınları. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/agri/gezilecekyer/meteor-cukuru
Tuzluca Tuz Mağaraları
Tuz mağaraları Tuzluca ilçesinde bulunmaktadır. 55 dönümlük bir araziyi kaplamaktadır. Türkiye’nin 100 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak kapasitededir. Tünellerde bulunan havanın bir çok solunum yolu hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Günlük 60 ton tuz üretilmektedir.
Iğdır Kervansarayı (Ejder Han)
Iğdır kervansarayı 13. yy sonlarında Anadolu Selçuklu devletinin yaptırmış bulunduğu son abidevi eserlerden biridir. Selçuklular döneminde Anadolu’da çokça yaptırılan açık avlulu ve kapalı hol istemi planı çerçevesinde kale görünümündeki bu büyük konsol yapı Sürmeli emiri Şerafetin Ejder tarafından yaptırılmıştır. 2008’de vakıflar genel müdürlüğünce onarımı yapılmıştır. https://kulturportali.gov.tr/turkiye/igdir/gezilecekyer/igdir-kervansarayi
Karasu Çayı
Iğdır Karakoyunlu ilçesi bulak başı köyünde başlayan ve Iğdır aralık ilçesinde Aras Nehrine dökülen çayın ismidir karasu. Ağrı dağının buzul sularından beslenmektedir ,aktığı güzergah boyunca irili ufaklı duran su göletleri oluşturup akmaktadır. Bu yapısı bir çok yaban hayvanına yaşama alanı oluşturmaktadır. Karasu da birçok balık türü ,yaban ördeği ,yaban tavuğu, bir çok balıkçıl kuş türü ile ana yurdu Güney Amerika olan ve ülkemizde Edirne ve Iğdır karasuda yaşayan su maymunu vardır. Bu kemirgenin erkekleri 7-8 kilo dişileri 5-6 kilo ağırlığında olup nesileri tükenmek üzere olan hayvanlardır.
Iğdır da Gezilecek Diğer Yerler
- Tekelli Dağı ve EKO Turizm Köyü,
- Üçkaya, Gaziler, Hadımlı, Halıkışla mesire alanları,
- Aras Vadisi Cıyrıklı Kuş Cenneti
- Pamuk Dağı
- Ağrı Dağı
- Nuh’un Gemisi Maketi
Iğdır’ın Neyi Meşhur
Bozbaş, Hörre, Patlıcan Reçeli
Diğer Doğu Anadolu gezi notlarıma buradan ulaşabilirsiniz…