İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, ismindende anlaşılacağı gibi birçok bölümün aynı yerde sergilenmesini kapsıyor. Gülhane parkının içerisinden cafenin solundan devam edersek karşımıza çıkıyor müzemiz. İslami açıdan önemli yerlerin tasviri ve olayların anlatımı dikkatleri çekiyor ama sadece islami değer taşıyan şeyler sergilenmiyor. Burada her şey var.
Sayfada neler var
Müzenin Kuruluş Tarihi
İslam kültür dünyasında geliştirilen, icat edilen alet ve cihazların benzeri maketlerini ortaya koyma fikri ile yola çıkan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 80’li yıllarda Frankfurt Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nde bu düşünceyi hayata geçirme imkanı bulmuştur. Frankfurt’taki enstitüde teşhire konulan eserler kısa zamanda kabul görmüş ve benzer bir müzenin farklı coğrafyalarda yapılması için çok sayıda kişi ve kurum Prof. Dr. Fuat Sezgin’e müracaatta bulunmuştur.2005 yılında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç söz konusu enstitüyü ziyaret etmiş ve aynı nitelikte bir müzenin İstanbul’da kurulması isteğini Prof. Dr. Fuat Sezgin’e bildirmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Gülhane Parkı içinde yer alan tarihi Has Ahırlar binasını müze için tahsis edileceğini belirtmesi üzerine müze kuruluş çalışmaları başlamış. Bakanlar Kurulu kararı ile İstanbul Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi adını alan ve yan tarafında Bilimler Tarihi Enstitüsü kurulması resmen kararlaştırılan müze 24 Mayıs 2008 tarihinde ziyarete açılmıştır. http://www.ibttm.gov.tr/TR-84341/muzenin-kurulusu.html
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzenin Bölümleri
Hangi bölüme girdiysem, o bölümün ünlü düşünürleri, kaşiflerini anlatan panolarla karşılaştım. Dolaştıkça şaşırdım çünkü gerçekten çok bölüme sahip ve ben bunu bilmediğimden gezdiğim yerleri unuttum, umarım kaçırdığım yer olmamıştır.
Genel anlamda astronomi bölümü, fizik bölümü, tarih bölümü, geometri bölümü, tıp bölümü, matematik bölümü gibi yerler, hem geçmiş dönemlerde kullanılan aletler, hemde icatlar geçmişten günümüze gösteriliyor. Duvarda yer alan panolar da bizlere bu icatların nasıl çıktığını ve nasıl çalıştığını anlatıyor.
Coğrafya Bölümünde, yer küreler, dünya ile ilgili atılan teoriler, dünya şekillerinin ilk temelleri anlatılırken,
Rasathanelerin Kurulması
Astronomi Bölümünde, ilk rasathane fikrinin çıkışı ve kullanımı, günümüze gelene kadar geçirdiği evreler, minyatürlerle canlandırmalar yer alıyor. Bu arada rasathanelerin kurulması 9.yüzyılın ilk çeyreğine denk gelir. Halife El Memun’un astronomiye ve bu dalın ilerlemesine yönelik yoğun ilgisi, onu ilk olarak Bağdat’ın Şemmasiyye semtinde ve daha sonra Şam’ın yakınlarında bulunan Kasiyun Tepesine birer gözlemevi kurmaya şevketti. El Memun astronomi tarihinde gerçek anlamda rasathaneyi kuran ilk kişidir.
Tıp Bölümünde, özellikle göz ameliyatı ayrıntılı bir şekilde anlatılıp, gösterilmiş. Ameliyatta kullanılan aletler de sergilenmiş durumda.
Bu müzede güneş saat hesaplamaları yapan araçlar, avize saatler, dakikaları gösteren su saatleri, denizcilik bilimiyle ilgili görseller ve heykeller, mancınıklar, deney araçları yine müzemizde bulunan sadece bazı eserlerdir. Herkesin ilgisini çekecek bir alanı bulacağına inanıyorum İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesinde.
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
Müzenin Çalışma Saatleri ve Günleri
İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ MÜZESİ
HAFTANIN YEDİ GÜNÜ
ZİYARETE AÇIKTIR
GİŞE
AÇILIŞ VE KAPANIŞ SAATİ
SABAH:09:00 AKŞAM:16:00
(16:45’de Ziyaret Sona Ermektedir!)
GİRİŞ ÜCRETİ: 12 TL
MÜZE KART GEÇERLİDİR. http://www.ibttm.gov.tr/TR-84340/islam-bilim-ve-teknoloji-tarihi-muzesi.html