İstanbul, Adalar da gezilecek yerler, İstanbul içerisini gezdikten sonra uzaklıkları yarım saat ile 15 dakika arası değişen Adalar gezime başladım. Sabah erken saatte annemleride alıp Eminönü yolunu tuttuk. Buradan vapurla önce Kınalıada, sonra sırayla Burgazda, Heybeliada, Büyükada’yı gezdik. Eminönü’nden kalkan vapur önce Kadıköy’e uğruyor, sonrada ilk durak olan Kınalıadaya gidiyor. Masmavi, ve pembenin her tonuyla burada kucaklaşıyoruz. Resmi araçlar hariç araç kullanımı da yasaktır, bölgede ulaşım bisikletler ve akülü motorlarla sağlanır. Buda gitmek için bizleri teşvik ediyor.
İstanbul Adalar Gezilecek Yerler Adalar’a Nasıl Gidilir
Sayfada neler var
Kınalıada Gezi Notlarım
Diğer adalara göre en küçük ada burası. Fazla gezilecek yeri bulunmuyor. Ara sokaklarda gezindik, yeşillikler içinde fotoğraf çekinip, güzel cafelerinin birinde 3 topu 5 lira olan el yapımı dondurmalarını yedik 🙂 Burayı gezerken kesinlikle yüzmek için gelinecek yer demiştim. Diğer yerlere oranla daha sessiz ve sakin. Şemsiyeli şezlonglu yerler ücrete tabii, 30-40 arası ücretler değişiyor. Kumsalın bir bölümü ise ücretsiz istediğiniz gibi denize girebiliyorsunuz.
Burgazada Gezi Notlarım
Buraya sadece bir kere geldim. Ama gerçekten çok beğendim. Kınalıada’dan biraz daha büyük. Etrafta oteller, güzel cafeler sahilde insanlar cıvıl cıvıl. Giriş de bir tane market var. Manav çeşitli meyvelerle dikkatimizi çekiyor. Yine yazın vazgeçilmezi dondurma imdatımıza yetişiyor. Yuvarlak biçimdedir ve genişliği yaklaşık 2 kilometredir. Ada üzerindeki tek tepe Bayrak Tepe‘dir. Ada bir kızılçam ormanıyla kaplıdır.
Heybeliada Gezi Notlarım
En fazla zaman geçirdiğim yer alarak ayrılıyor diğer adalardan. Büyüklüğü Büyükadayla kapışır nitelikte. Faytoncular vızır vızır yanımızdan geçerken, isteyenlere bisiklet kiralanabiliyor. İstanbul Prens Adalarının en yeşil adasıdır. Eski adı Yunanca bakır anlamına gelen Halki’dir. En yükseği 140 metreye yaklaşan dört tepesi vardır. Heybeli yaz-kış nüfusunun en kalabalık, gidiş-gelişin en yoğun olduğu ikinci adadır. İskeleden inilince solda Deniz Lisesi ve ona bağlı binalar uzanır.
Ruhban Okulu, Aya Triada Manastırı adadaki eski yapılar arasındadır. Ruhban Okulu’nun şimdiki adı Heybeliada Rum Erkek Lisesi’dir. Okulun açılış tarihi 1200 yıllarına uzanmaktadır. 1971 yılında liseye dönüştürüldüyse de hiç öğrencisi yoktur.
Alman Koyu yakınında ise Terki Dünya Manastırı bulunmaktadır. Ayrıca, ünlü yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yaşadığı ev Heybeliada’dadır. Ev, bugün, müze olarak düzenlenerek, ziyarete açılmıştır.http://www.istanbulkulturturizm.gov.tr/TR-209438/heybeliada.html
Piknik için de burası çok uygun, Değirmenburnu Piknik Alanına yürürseniz, burada boğaza karşı piknik yapabilirsiniz.
Büyükada
İsminden de anlaşılacağı gibi İstanbul’un Prens adalarında en büyüğü Büyükada’dır. Çarşısı sokakları hatta cafeleri hınca hınç dolu. Hafta sonu herkes buraya akın etmiş gibi diyebilirim. Çok gürültülü fakat çok güzel. Deniz materyellerini başımızda gezdirebileceğimiz taçlar ilgi çekici. Genelde kızlarımız almadan geri dönmüyor. Sahili ücretli ve ücretsiz şekilde ikiye ayrılmış. Denizkızı bizi selamlıyor. Faytonlar oldukça fazla, bundan dolayı kokuda fazla maalesef. Uzun çikolatalı dondurmaları hatta ebat olarak büyük dondurma tararımları bu adaya özgü. Yokuşlu yollardan inip çıkmak yorucu oldu. Bisikletlede buradan rahatça çıkamıyorsunuz. Son durak olmanın dezavantajı yorgunluğu iyice hissetmek oldu. Olurda zamnınız kısıtlı, bir günde bütün adaları gezmeniz mümkün, denize girmediğiniz sürece.
Büyükada da Ne Yapabiliriz?
En tepeye çıkarak, Aya Yorgi Manastırını gezebilirsiniz. Rengarenk süslü külahlarında lezzetli ada dondurmasını yiyebilir, Con Paşa ve İzzet Paşa Köşklerini gezip fotoğraf çekebilirsiniz. Büyükada Aya Nikola plajında denize girebilir, sahil ve sokaları bisikletle gezebilir, Büyükada Rum Yetimhane’sini görüp, fotoğraflayabilirsiniz. son alarak, Tarihi Büyükada köşklerinden biri olan Yeni Köşk Orman Otel’de konaklayabilir, adalar keyfini akşamda sürdürebilirsiniz..
Adalar’a Nasıl Gidilir?
Beşiktaş ile Adalar arasında sefer yapan şehir hatları vapuru hafta içi seferlerine saat 07:30’da başlar. 07:30’da Beşiktaş’tan hareket eden vapur sırayla Kınalıada, Burgazada ve Heybeliada’ya gittikten sonra Büyükada’da hedefine varır. Dönüş olarak da aynı güzergah geçerlidir Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’dan dönüş yapılır. Aynı güzergah Eminönü‘nden kalkan vapurlar için de geçerlidir.