Anadolu Yakasında Gezilecek Yerler

Anadolu Yakasında Gezilecek Yerler

İstanbul da Gezilecek Yerler

Anadolu Yakası

İstanbul’un Anadolu Yakası, Avrupa Yakasına oranla daha az gezilecek yeri bulunuyor. Biraz daha sakin ve sade bir bölümde.

-Yazımın birçok yerinde adı sıklıkla geçecek. Öyle bir yerde ki, aşağı inseniz Küçüksu Kasrı, yukarı çıksanız; Mihrabat korosu ,Kanlıca, yanında; Göksu Nehri…tek kelimeyle harika.

-Filmlerde gördüğüm, izlerken keşke bende burada olsaydım dediğim bir yer Göksu Deresi, yeşil suyu, üzerinde minik tekneleri, bir yanında Anadolu Hisarı Karşısı boylu boyunca parkı, daha ne istenir ki…

  • Küçüksu Kasrı

-1857 yılında yapımı tamamlanan Küçüksu Kasrı, 15 x 27 m. bir alan üzerine yığma tekniğiyle ve kâgir olarak yapılmıştır. Bodrumuyla birlikte üç katlı olan kasrın bodrum katı; kiler, mutfak ve hizmetkârlara ayrılmış, diğer katlarsa bir orta mekâna açılan dört oda biçiminde düzenlenmiştir. Bu özelliğiyle geleneksel Türk Evi plan tipini yansıtan yapı, genellikle dinlenme ve av amaçlı olarak kullanılan bir “biniş kasrı” niteliğindedir.

http://www.millisaraylar.gov.tr/saraylar/kucuksu-kasri

-Güzel bir yerde romantik bir şekilde kahvaltı ve yemek yemek isterseniz, burasını öneririm. Anadolu hisarına da, Kanlıcaya da oldukça yakın. Bir yokuş bitiminde yer alıyor. Ormanın içeriside, boğaz görüntüsüyle eşsiz.

-Minik bir kasaba görüntüsünde. İskelesine yakın yerlerde meşhur yoğurdunu denemelisiniz. Sırf bu yüzden bile gidebilirsiniz.

-Burası iki bölümen oluşuyor. Küçük Çamlıca Köşkleri ve Büyük Çamlıca Sosyal Tesisleri. Piknik için Küçük Çamlıca tercih edilirken, manzarası ve hazır yemek için ise, Büyük Çamlıca tercih ediliyor.

-Fenerbahçe Stadyumunu içinde barındırmasıyla zaten ilgi çekiyor. Birde muhteşem denizi ve çarşısı eklenince mutlaka gezilmesi gereken bir yer oluyor.

-En güzel, en büyük tarih ve ruh kokan bu stadyum, nice zaferlerle göğsümüzü kabarttı. Birçok anıya ev sahipiliği yaptı. Fenerbahçeli gezicilerimiz ben demesem de gideceklerdir 🙂 Diğer takım taraftarları da Kadıköy’e gelirlerse bence bir görsünler.

Bilmeyen yoktur. Denizin ortasında bir kule, çeşitli zamanların efsanesiyle büyümüş de büyümüş. Üsküdar da bulunan kız kulesine gitmeniz için birçok nedeniniz olmalı.

-Kuzguncuk, Boğaz kıyısında kilise, cami ve sinagogun hep birlikte yanyana yükseldiği, bağrında 19. yüzyıl İstanbul’unun çeşitliliğini, hoşgörü ortamını barındıran bir semttir. Burada mahalle kültürü devam etmekte. Kuzguncuk’un sokakları gezin, her başta farklı şeylerle karşılaşacaksınız.

-İstanbul’un yeşile bakan yüzü ve Karadeniz’e açılan hırçın dalgalara bakan nokta Anadolu Kavağı’nın en tepe noktasında bulunan Yoros Kalesi, İstanbul’daki tek Bizans kalesidir. 

Eminönüyle yarışır nitelikte Anadolu Kavağı. Her yer de mis gibi balık kokuları mest ederken gezmeye çalışıyorum. Hatta bir tane mekanda çeşit çeşit balık kızartmışlar, istediğinizi seçip ister ekmek arası isterse de tabakta servis ediyorlar:)

-Hz. Yuşa’nın türbesinin bulunduğu alanın garip bir öyküsü vardır. Beykoz da bulunan bu tepeye gitmeden dönmeyin derim. Manzarası bir harika.

  • Saklı Göl- Şile

– Kamandere köyü içinde bulunan Saklı Göl Şile’de yürüyüş, kahvaltı ve temiz havanın tadını çıkaracağınız doğa harikası olan bir yer. Adı gibi bir çok güzelliği içerisinde saklı bulunduran bu göl, doğa severlerin uğrak yeri olacaktır. Ayrıca İstanbul’a da yakındır.

  • Ağva- Şile

-Özellikle İstanbul ve çevresinde oturanlar için hafta sonu yaklaştığı zaman acaba nereye gitsem, yakın bir yer var mı gezilecek fikri yavaştan insanı sarmaya başlar. İşte Ağva, İstanbul’a yakınlığı ile bilinen ve günübirlik ya da hafta sonu tatili için tercih edilebilecek mükemmel yerlerin başında gelir. Havanızı değiştirebilirsiniz.

-Ayakta kalan az bir kısmıyla bile o kadar güzel ki.. Tarh içinde yolculuk yapıyorsunuz. Bir çok yere yakın olmasıyla, gezilecek yerler arsına kesinlikle girmeli.

  • Selimiye Kışlası

-Üsküdar’ı geçtikten sonra 1803’te müştemilâtıyla birlikte tamamlanan kışla, bugünkü binanın üçte biri kadar bir alana sahip olmasıyla birlikte dönemi için büyük bir yapı olmuştur. Nizâm-ı Cedid hareketini başlatan III. Selim, kışlasını yeni düzenin askeri alandaki mekânsal karşılığı olarak inşa ettirmiştir.

  • Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı, Osmanlı padişahlarının sayfiye mekânı olarak ve bunun yanısıra yabancı devlet başkan ya da hükümdarlarının ağırlanacağı bir Devlet Konukevi olarak düşünülmüş ve devrin Padişahı Sultan Abdülaziz’in (1861-1876) isteği üzerine inşa edilmiştir. Saray’ın inşasına 6 Ağustos 1863 tarihinde başlanmış ve 21 Nisan 1865 Cuma günü, yapılan bir törenle resmen kullanıma açılmıştır. Sarayın inşaat organizasyonunu Ebniye-i Şâhâne Serkalfası (Saray başkalfası) Serkiz Bey (Balyan) yürütmüştür.

  • Haydarpaşa Garı

-Kadıköy’e vapurla gelirken, tüm ihtişamıyla karşımıza çıkan Haydarpaşa Garı, hem tarih hem de mimari güzellik taşır. Şu an restorasyon olsada görüntüsünden hiçbir şey kaybetmemiş.

  • Çubuklu

-Çubuklu, en çok havası, doğası ve turistik Hıdiv Kasrı ile meşhurdur. Otel ve restoran olarak işletilen hidiv kasrı özellike haftasonu İstanbulluların en çok tercih ettiği dinlence yerlerinden bir tanesi omuştur.

-İstanbul’un kuzey kısmında Kuzguncuk ve Beylerbeyinden sonra gelen, etrafı asırlık çınar ağaçlarıyla kaplı, birbirinden güzel yalılarla çevrili nezih bir semttir.

  • Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi- Ataşehir 

-Eşi tarafından Nezahat Gökyiğit anısına  düzenlenmiş olan bu bahçeye, otoyollar ve bağlantı yolları arasındaki 8 ada üzerinde kurulmuş olan, Ataşehir’i Doğu Ataşehir’e bağlayan köprünün Doğu Ataşehir ayağındaki girişten ücretsiz olarak ulaşılabilirsiniz. Toplu taşıma ile Avrupa yakasından bu bahçeye gitmek isteyenler Taksim AKM’nin önünden kalkan sarı Ataşehir dolmuşları ile ya da 256 no’lu çift katlı Ataşehir otobüsleri ile gidebilir. Anadolu yakasında oturanlar için Üsküdar’dan kalkan Ataşehir minibüsleri ile Kadıköy’den kalkan Ataşehir minibüs ve otobüslerinin hepsi Nezahat Gökyiğit Park girişinin önünden geçmektedir. Piknik için çok tercih edilir.

Beğendiysen paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Takvim

Haziran 2023
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ücretsiz Tüm Kamp Yerleri

error

Blogun tadını çıkardın mı:) Öyleyse takip et ;)