İzmit de gezilecek yerler, Öncelikle şunu belirteyim. İzmit ve Kocaeli aynı ildir. Sonradan isim değişikliği olduğu için bir kısmımız Kocaeli, bir kısmımız İzmit diyor. Hatta şehir merkezinde de mekanların isimleri bu anlamda değişiklik gösteriyor. Kocaelinde gezilecek yerler dersek de doğrudur.
Sabahın erken saati düştüm yollara. Marmaray da Gebze-Halkalı banliyo hattı açıldığında gitmek için can attım. Yalova, İzmit, Sakarya’yı görme ihtimalimin yükselmesi beni heyecanlandırdı. Şu an Marmaray’dayım. İlk 8 vagonlu trene bindim Söğütlüçeşme’ye kadar gittim. Oradan 10 vagonlu trene aktarma yaptık. 09.30 ‘da bindim, 11.25 gibi Gebze’ye sonunda vardım. Yolculuk burada bitmiyor. İzmit merkez için başka bir dolmuşa bindim 8 lira alıyorlar. Kocaeli için Kent Kartınız varsa oda geçerli. Yol 1. 30 saat kadar sürüyor. Otobandan gittik Gebze ve Körfez gişelerinden geçerek, yol boyu denizi izleyip bahçeli evleri gördükçe hiç sıkılmadım. Yollar güzel, duyduğuma göre İzmit de çok güzelmiş. Az kaldı inmeme bakalım bir güne ne sığdıracağım.
Sayfada neler var
Bir Günde İzmit
Dolmuştan inip üst geçitten karşıya geçtim. Kalabalık olan tarafa, çarşıymış burası. Beni ilk karşılayan Uğur Mumcu heykeli ve meydanı oldu. Fıskiyeli bir havuz var.
Uğur Mumcu 1942-1993
Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar. 24 Ocak 1993’te Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirmiştir. Ordu hakkında söylediği bir sözle hüküm giymiş fakat yargıtay kararı bozup, serbest bırakıldı. Ağrı da askerlik yaptı. Akşam, Milliyet, Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı.
Bu meydanı biraz geçince sağda restorasyon çalışmaları devam eden Pertev Mehmet Paşa Camii( Yeni Cuma Camii) var.
Pertev Mehmet Paşa Camii-Yeni Cuma Camii
Padişah II. Selim’in 2. veziri Pertev Mehmet Paşa adına, ölümünden sonra vasiyeti üzerine kethüdası Sinan ağa tarafından yaptırılmış ve cami kitabesine göre miladi 1579 yılında tamamlanmıştır.Cami ile birlikte sübyan mektebi ve hamam kalıntısı ayakta durmaktadır. Cami ve külliye Mimar Sinan’ın eserleridir. Külliyeden yalnızca cami ve çeşme mimari özelliklerini koruyarak günümüze gelmiştir. Sübyan mektebi özgün şeklini tamamen yitirmiş, hamam ise harabe halinde ve temel kalıntılarının bir kısmı korunmaktadır. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/gezilecekyer/pertev-mehmet-pasa-yeni-cuma-camii-ve-kulliyesi
Çorba Çeşmesi
Yeni cuma parkını geçince İzmit belediyesine ait bir park daha var, kalpli giriş yapmışlar, sizlerle de paylaşacağım. O parka yakın farklı bir çeşme daha bulunuyor. Sarımtrak renkli, üzeri kabartma işlemeli, farkı ise içinden akan su değil çorba olması. Çok enteresan dimi ya 🙂 Üzerinde Çorba Çeşmesi yazıyor. Burada sabahın erken saatlerinde bardaklarla çorba dağıtımı yapılıyor. Temizliği, dağıtımını belediyeden bir ablamız yapıyor. Çorba bir gün Ezogelin, bir gün Mercimek çorbası olarak dağıtılıyor.
Sokakların araları cadde boyu çarşı içi olduğundan epeyce büyük bir gezi alanı bulunuyor. Ama benim dikkatimi hoş minaresiyle Fevziye camii çekiyor.
Mehmet Bey (Fevziye ) Camii-1576
Kanuni Sultan Süleymanın damadı Rüstem Paşa’nın Kethüdası merhum Mehmet bey için Mimar sinan Yapıyor. 1576. Depremde yıkılıyor, ayrıca çıkan yangında tamamen yanıyor, İzmit ahalisi tarafından yeniden inşaa ediliyor. 2.Mahmud Han camii ismine Fevziye diyor. Yine depremde yıkılıyor, bu sefer 2. Abdülhamit emriyle camii duvarları taş ve tuğla olarak yaptırılıyor. Cülüs günü ibadete açılıyor. Marmara depreminde tekrar hasar görünce belediyeler ve izmit halkı tekrardan camii yaptırıyorlar.
Çarşıya iyice çıkınca önümde kocaman yazıyla yazılan Serbesler dondurma çıkıyor. 1957’den eri bu mesleği sürdüren mekan, oldukça kalabalık. Dondurmalar çok güzel görünse de beniz zamanın olmadığı için es geçiyorum. Sizlerin zamanı varsa yemenizi öneririm, yiyenler çok beğendiğini söylüyor. Aşağı doğru ilerledikçe girişli bir kapı gördüm, saat kulesinin olduğu alan burası.
İzmit Saat Kulesi
İzmit’in sembolü olmuş bu yeri görmeden gitmeyin. Anlattığım yerler hep yürüme mesafesinde. 2 girişli yerden girince, 3 tane sıralı ve çiçekli banklar var, büyük.e bir yerde 2011 yılında yapılan yapay şelale var. Zaten parkın cafesi Şelale Park diye geçiyor. Martıların uğrak yeri. Merdivenlerden çıkıp kuleye geldim.
İzmit, Kemalpaşa mahallesinde Kasr-ı Hümayun (Saray Müze) ile Atatürk Heykeli arasında yer alan, kentin karekteristik Saat Kulesi’ni İzmit Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından, Sultan II.Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle 1902 yılında Neoklasik üslupta Hereke ve Tavşancıldan getirilen traverten taşlardan yaptırılmıştır.https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/gezilecekyer/saat-kulesi—zmit
Atatürk Anıtı ve SEKA
Yine yürüyerek aşağı indim. Bu sırada hızlı tren geçen güzergahı görüp oradan inmeye devam ettim. Çok zor yerler değil, ben gelirken yolları iyice gözlemledim, onun için gezilecek yerlerin nerelerde olduğunu gördüm. Çarşıdan aşağı inince bir çok yeri görme fırsatınız oluyor. Bu arada şelale parkın alt tarafında Atatürk Anıtı yer alıyor. Bayrağımız çiçeklerle işlenmiş, üzerinde de sağ eliyle bir yeri gösteren Atatürk bulunuyor. Biraz fazla yürümeniz gerekecek ama değer. Aracınız varsa Seka Parka parkedin. Çünkü burada hem Kağıt Müzesini hemde Bilim Müzesini aynı yerde görebileceğiz.
Seka Kağıt Müzesi
Öncelikle bu müze de gezmek ücretsiz. Müze kartına ihtiyacınız olmayacak. Yılların Seka Fabrikasını göreceksiniz. Kağıt Müzesi girişin sağında kalıyor. Bu fabrikada çalışan insanların reportajları eşliğinde geziyorsunuz. Çalışan insanların gündelik yaşamından tutun da, fabrikanın temelini atarken rastlanan arkeolojik buluntulara, kağıt imalatının nasıl olacağı hakkında bilgelerden tutunda, işlev gören makinalara. Her şeyi görmeniz mümkün. Fabrika içinde lavabolar, tertemiz. Ayrıca asansör ile 3 kat inip çıkabiliyorsunuz. Hamur hazırlama odalarına bakmanız mümkün.
Kocaeli Bilim Merkezi
Burası da yukarıda anlattığım yerin sol tarafında bulunuyor. Diğer yöne oranla burası çok daha fazla kalabalık. Küçük öğrencilerle doluydu. Diğer bilim merkezlerine benzemiyor. Robotlar, algısal şeylerle dolup taşan bir yer. bölümlere ayrılmış durumda. Gayzerlerin nasıl olacağı, depremin yeryüzünde ki etkileri, bir suyun şekil değiştirerek nasıl akacağına yönelik uygulamaları biz yapabiliyoruz. Ayrıcalıklı bir yer kesinlikle. Bu alana geçerken birde Abdülhamit Han Ahşap Atölyesi bulunuyor.
Merkezin yukarı katı halk kütüphanesi olarak tasarlanmış. Bir çok öğrenciye burada gördüm. Çok düzenli ve güzel bir alan yine burası da. Büyük bir alan olan Seka, mutlaka gezilmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum. Şehir içi kalkan otobüsler burada. Sapanca, Kartepe gibi yerlere de gitmek isterseniz, kolaylıkla dolmuş ve otobüs bulabilirsiniz.
İzmit-Kocaeli Gezilecek Diğer Yerleri
- Park Lunasan Eğlence Parkı
- Gayret Gemi Müzesi
- Selim Sırrı Paşa Konağı
- Kocaeli Müzesi
- Atatürk Ve Redif Müzesi
- Sanatçı Ali Efendi Konağı Etnografya Müzesi
- Tarihi Osmanlı Hamamı
- Elektronik Kent Müzesi
- Gölkaypark
- Boğaziçi Hayvanat Bahçesi
- Çınarlıdere Cami
- Kartepe ve Maşukiye’ye kesinlikle gitmelisiniz. Ben daha önce gittim ve notlarımı paylaşmıştım. Bir göz atabilirsiniz.
İzmit’in Neyi Meşhur
Pişmaniyesi. Hatta kentin ortasında heykeli var. Bir çok yerde pişmaniye satılıyor. Benim gibi tatlı severseniz, hem uygun fiyata hem de güzel olmasıyla hediyelik olarak alınabilir.