Konya da gezilecek yerler, ”Şu toprağa sevgiden başka bir tohum ekmeyiz,
Şu tertemiz tarlaya sevgiden başka bir tohum ekmeyiz biz…
Beri gel, beri ! Daha da beri ! Niceye şu yol vuruculuk ?
Mademki sen bensin, ben de senim, niceye şu senlik benlik…”diyen Hz Mevlana’nın güzel şehri Konya..
Havası, tarihi ve insanıyla örnek şehir. Maneviyatımızın zirveye ulaştığı yer. Bir günün gezmek için yetmeyeceği fakat bizim bir güne nelere sığdırabileceğimizi göreceğiz. Konya, Kayseride ki eserler gibi, toplu birçok eseri aynı anda görme şansınız bulunuyor. Yakın olması yol zamanından kar bize. Daha önce ki gezi notlarımda Konya Mevlana Müzesi ve Sırrından bahsettim. Bugün ise Konya da bulunan diğer güzel eserlerden, Konya da mutlaka gezmemiz gerek yerlerden kısaca bahsedeceğim. Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik etmiş bu şehirde, kabartmalar, çiniler, el işleri, dokumalar, eserler gezilecek çok yer var.
Sayfada neler var
Konya Karatay Medresesi
1254 yılında Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. 13. yüzyıl Anadolu dünyasının Hukuk Fakültesidir. Medreseye taç kapıdan giriyoruz, kapının üzerinde Esmaül Hüsna yer alıyor. Avlu alanı geniş eyvanlı alan bizleri bekliyor, kubbe ortasında havuz var. Öğrencileri rahatlatmak için düşünülmüş güzel bir olay. Bu medreseyi Hz. Mevlana açmıştır, onun için çok çok özeldir. Medrese içinde bulunan çiniler 18.yüzyıl özelliği gösterir. Öğrenci odaları, Celaleddin Karatay’ın türbesi yine bu medrese içerisinde.
Alaaddin Tepesi
Alaaddin Tepesi, Konya’nın merkezini oluşturur. Yığma topraktan oluşan Tümülüs’tür. Konya ovası düz olduğundan, buraya gelenler kendilerine özgü tepeler oluşturmuştur. Anadolu Selçuklu Alaaddin Tepesine kurulmuştur. Sarayını, hamamını buraya yaptırmıştır. Günümüzde Saray yapısı ayakta kalmamıştır. İzzettin Keykuvas döneminde Camii yapılmaya başlamıştır. Camii’yi bitiren Alaaddin keykubat’dır.
Konya Alaaddin Camii
Camii içerisinde 41 adet devşirme sütun karşılıyor. Bu sütun üzerinde dikdörtgen planlı camii içindeyiz. Ahlatlı mimar tarafından yapılan 750 yıllık mihrap, en önemli parçasıdır. Gerçek Kündekari tekniği kullanılmıştır. Anadolu’nun en özel minberlerindendir. Camii içerisinde avluya açılan kısmından bahçeye çıktığımızda güney duvarında Kümbet bulunuyor. Bu kümbet de 6 Tane Selçuklu Hükümdarı yatmakta. Keyhüsrev, Keykubat, Kılıçarslan burada defnedilmiştir.
İnce Minareli Medrese
13. yüzyılın başında Vezir Sahip Ata tarafından yapılan Hadis Fakültesidir. Medresenin taç kapısı, Anadoluda ki en görkemli taç kapısıdır. Bu taç kapı üzerinde çeşitli sureler, üç boyutlu sitilize edilmiş bitkisel ve geometrik şekiller yer alır. Enginar yaprakları hayat ağacından çıkar formatında yapılmış ve bu hayat ağacı da bir hilalden çıkmıştır. Taç kapımızı özel kılan bir diğer özelliktir. Amin Kelük bin Abdullah bu eseri yapmıştır. Camii minaresin de üç şerefeli minare yıldırım çarpmasıyla bir şerefeye düşmüştür. Yarım bir şekilde günümüzde duruyor. Camii kubbesinde aydınlık feneri vardır. Taş ve ahşap eserler birlikte sergilenmiştir. Medrese içinde çift başlı kartal, melek figürleri Selçuklu Sarayı surları kapılarında bulunan motifler idi. İnsan başlı Melek taş kabartma ise en dikkat çeken yapıdır. Hayvan figürlerinden bitkisel motiflere geçişi yansıtan ilk yapı sanatı burada başlamıştır.
Atatürk Müzesi
1912 yılında inşaa edildi. Atatürk Konya’ya çok gelmiştir, her geldiğinde de bu evde kalmıştır. 1928 yılında Konya Belediyesi Atatürk evi diye belgelemiş. Atatürk öldükten sonra 1940’lı yıllarda Vali Konağı olmuş ve yine Konya Belediyesi bu evi Atatürk Evi diye Atatürk’ün kullandığı eşyalarla birlikte müze haline dönüştürmüştür.
Atatürk Heykeli
Anıt mevkindeyiz. Cumhuriyet dönemi Konya Lisesi bu yerde en önemlilerdir. Atatürk’ün Heykelinin kaidesini Mimar Kemaleddin yapmıştır. Bu kaidenin üzerinde Anadolu kadınlarının tarımda çalışan figürleri yapılmış Aradan zaman geçince de bu anıt zarar görmüştür. O sıralar Mimar heinrich krippel’e Atatürk Heykeli için sipariş gidiyor. Krippel ise bu kaideyi görüp çok beğeniyor. Ve bu kaidenin üzerine Atatürk Heykeli konuyor. Atatürk’ün bir elinde Afgan Kılıcı, bir elinde buğday başağı tutmaktadır.
Konya Arkeoloji Müzesi
Müzenin bahçesinde bulunan lahitler, müzeyi özel kılan eserlerdir. Bu lahitlerde Medusa motifleri yapılmıştır.
Arkeoloji Müzesi ilk defa 1901 yılında Karma Ortaokulu’nun güneybatı köşesindeki yapıda açılmıştır. 1927 yılında eserler sergilenmek üzere buradan Mevlânâ Müzesi’ne, 1953 yılında da İplikçi Camii’ne taşınmıştır. 1962 yılında ise bugünkü müze kurularak hizmete sunulmuştur.Müzemiz Neolitik Çağdan başlamak üzere, Eski Tunç, Orta Tunç (Asur Ticaret Kolonileri), Demir (Frig, Urartu) Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans Devrine ait eserler sergilenmektedir. https://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/konya-arkeoloji-muzesi
Konya Sırçalı Medrese
Sırçalı Medrese, 1242 yılında Bedreddin Muslih tarafından fıkıh ilmi okutulmak üzere yaptırılmıştır. “Açık Avlulu Medrese” tipinde inşa edilen yapının ana eyvanın sağında ve solunda kubbeli birer oda vardır. Bunlar klasik kışlık dershanelerdir. Yapının en süslü ve gösterişli yeri olan ana eyvan bugün oldukça sağlam durumdadır. Yalnız eyvan kemerinin yere kadar olan altıgen çinilerle eyvanın üst kısmındaki çiniler büyük ölçüde dökülmüş ve bozulmuştur. Eyvan üç basamakla avludan ayrılmaktadır. Cephesi çeşitli şekillerde ve görünüşlerde çinilerle ve âyetlerle bezelidir. Kemer içinde yer alan altıgenin ortasındaki mimarî kitabede Medreseyi Tuslu Mehmed Usta’nın yaptığı yazılıdır. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/konya/gezilecekyer/sircali-medrese
Sahip Ata Vakıf Müzesi
Sahip Ata Vakıf Müzesi’ni pazartesi günü hariç
09:00-17:00 saatleri arasında ÜCRETSİZ ziyaret edebilirsiniz.
Hiç şüphesiz müzede en güzel örneklerin yer aldığı grupta ahşap eserlerdir. Selçuklu Beylikler ve Osmanlı dönemine ait bu örnekler farklı tekniklerde yapılmış olup üzerlerinde bitkisel, geometrik ve yazı ile oluşturulmuş süslemeler yer almaktadır. kündekari, oyma ve şebekeli oyma tekniğinde yapılmış eserlerin üzerinde yer alan süslemelerde; bitkisel süslemelerde palmet ve ruminin farklı şekilleri işlenirken, geometrik süslemelerde ise; yıldız, beşgen, altıgen ve çokgenlerden oluşan geçme kompozisyonları yer almaktadır. Ahşap eserler içerisinde; kapı ve pencere kanatları, kapı panoları, vaaz kürsüleri, sandık, tavan göbeği ve rahle gibi örnekler yer almaktadır. Kündekari tekniğinde yapılan Sahip Ata Külliyesine ait kapılar ve Beyşehir Eşrefoğlu Camine ait vaaz kürsüleri dönemin en güzel örnekleri arasında gösterilebilecek eserlerdendir. http://www.xn--sahipatamzesi-4ob.gov.tr/?pnum=38&pt=Eserler+Hakk%C4%B1nda+K%C4%B1sa+Bilgi
Şems-i Tebrizi Türbe ve Mescidi
Konya Alaaddin Tepesi’nin doğusunda, geniş bir park içinde yer alan Şems-i Tebrizi türbe ve mescidi birbirine yapışıktır. Türbe, Klasik Selçuklu Dönemi kümbetleri tipindedir. Üstü daha sonra örtülen kurşun bir çatı ile kapatılmış ve kubbenin altında büyük bir sanduka olup burada Şems-i Tebrizi’nin naaşının olduğu kabul edilmektedir. Hz. Mevlâna’nın hayatından özel bir yere sahip olan Şems-i Tebrizi’nin Türbesi ve Mescidi Konya’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri haline gelmiştir.
Aziziye Camii
Kesme Gödene taşı ile yapılan eser son dönem Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerindendir. Yerindeki 1671-1676 yılları arasında Şeyh Ahmed eliyle yaptırılan câmi yandığı için 1867’de Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan adına yeniden bugünkü câmi yaptırılmıştır. Türk Baroku üslûbunda yapılan, pencereleri kapılarından daha büyük olan câminin altı mermer sütuna oturan üç kubbeli son cemaat yerinin iki ucunda kaideleri şadırvanlı, üzeri ferah kubbe ile örtülü iki minaredikkat çeker. https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/konya/gezilecekyer/azziye-cmii
Konya da Gezilecek Diğer Yerler
- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
- Konya Mevlana Müzesi http://hepgezsem.com/2019/mevlana-muzesi-konya/ic-anadolu/
- Konya Zazadin Hanı
- Japon Kyoto Parkı
- Meram Bağları
- 80 Binde Devr-i Alem Parkı
- Kelebekler Vadisi
- Kültür Park
- Konya Bilim Merkezi
- Konya Hayvanat Bahçesi
- İplikçi Cami
- Aya Eleni Kilisesi
- Sille Zaman Müzesi
- İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi
Konya’nın Neyi Meşhur
Etli Ekmek, Mevlana Böreği, Arabaşı Çorbası…. Ama Etli Ekmek Konya’ya özgü olup bir çok ilde konya etli ekmek adında restoran açılmakta.