Kuzguncuk, İstanbul’un Anadolu yakasında Üsküdar ilçesinde yer alan bir semttir. Boğaziçi’nin Anadolu kıyısında, Üsküdar, Paşalimanı ile Beylerbeyi arasındaki yerleşme Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda oluşmuş, Boğaziçi’ne açılan bir vadi içinde gelişmiştir.
Kuzguncuk Köşkü Kuzguncuk Cafe
Bana kanlıcayı anımsatsada her yerin farklı bir enerjisi var biliyor ve hissediyorum. Üsküdar-Beylerbeyi Sarayı tarafından yürüyerek Kuzguncuk’a ulaştık. Yol boyu çarşıyı andıran mekanlar, özellikle kahve dükkanları gözümüze çarptı. Gideceğimiz yere yaklaştıkça evlerin rengi parlaklaştı ve kalabalık arttı 🙂 Sahil tarafında küçük bir alan fotoğraf çekilme için ayrılmış adeta. Martılara simit atanları izledikten sonra yolun karşısına geçip çarşı sokaklarına daldık. Ermeni ve Yahudi ev stillerini burada da görüyoruz. Bu evleri kitabevi ve cafelere dönüştürülerek hizmete açılmış durumda. Göz çarpıcı renklerin birbirleriyle olan uyumu bizleri büyülese de, ezan okunurken çalan çan sesinin dinginliği kadar etkili olmadı diyebilirim 🙂
Kuzguncuk Kilise Kuzguncuk Sahil
Kilise çanları ve Camii minare alemleri birlikte yükseliyor gök kubbeye.Çok çeşitli kültürel mirasımız da burada devreye giriyor öylece.. Şarkılara, şiirlere hatta dizilere konu olmuş kuzguncuk, gezilmesi gereken yerlerin kesinlikle en başlarında geliyor. Yokuşlu yolları bizleri yorsa da yılmadan gezmeye devam ediyoruz.
Sayfada neler var
Ali Fuat Cebesoy’un evi
Renkli köşklerden biri Ali Fuat Cebesoy’a ait olduğunu biliyor muydunuz? Hangi köşk olduğu bilinmiyor malesef. Tarih bizlere harbiye zamanında Atatürk’ün de bu köşke sık sık geldiğini bildirdi, en öenmli kısımlardan biri de bu işte..
Perihan Abla ve Ekmek Teknesi
Özellikle ekmek teknesi dizisini izleyen bir nesilden gelen ben için gerçekten nostaljik anılarla doldu taştı içim. Şu an cafe olarak hizmet veren mekanda boş yer bulmak neredeyse imkansız. Perihan Abla sokak da ise, sevgili Perran Kutman’ın oynadığı diziyi işleyen yerleri gösteriyor. Eskilerin önemli dizilerinin nerede çekildiği dikkatinizi çeken bir ayrıntı ise kesinlikle gezmelisiniz. ayrıca o rengarenk evleri görmek istiyorsanız da girmek zorundasınız o sokaklara..
Perihan Abla Ekmak Teknesi
Kitabevi Cafeler
Burada sık sık karşımıza çıktı hem kitabevi hemde cafe tasarımı oldukça keyifli yapılar. Nail Kitabevi Kafe ise hepsinden ayrılmış bu konuda kendini aşmış durumda. Farklı yapı tasarımıyla, mis gibi kahve kokusuyla ve sehpa üzerlerinde serpiştirilmiş kitaplarıyla özel mekanlar arasına girmeyi başarıyor.
Kuzguncuk Bostanı
İlk dinlenme yerimiz burası oldu. Çeşitli bitkilerin ekim alanları gösteriliyor. Bu ekim alanlarına çeşitli yazar ve şairlerin isimleri verilmiş. Üst kısımlarda ise ağaçlık alan çok. Bir bölümü yeni yeni uzamaya başlamış fidanlar oluşturuyor ve bu fidanlara şehitlerimizin isimleri verilmiş. Biraz duygulansak da bu ince davranış hoşumuza gitti..Çocuklar içinde kumla oynayabilecekleri bölümler yapılmış bilginize.
Fethi Paşa Korosu
Son durağımız burasıydı. Fethi Paşa Sosyal Tesislerine girdik bir çay içelim dinlenelim dedik ama burası da aşırı kalabalık. Sırayı geçip çay alamadık anlayacağınız. Onun dışında havasının güzelliği, manzaranın şahaneliğini yukarıdan izlemek isterseniz burası uygun bir mekan. Diğer yerlere göre uygun fiyatlıda tabi alabilirseniz.