Manisa da gezilecek yerler, Manisa hakkında eski devirlere ait çok fazla bilgi yok. Paleolitik Çağ’a ait buluntular bölgede 26.000 yıl öncesine dayanıyor.Kırkağaç Yortan Köyü’nde bulunan mezarlar ise, farklı bir mezar kültürü olan Tunç Devri’ne ait olduğu biliniyor. Hermessos ve Kaikos ya da bugünkü adıyla Gediz ve Bakırçay vadilerinde kurulmuş olan Tantalis (Manisa) ve Thyateira (Akhisar) bölgede bilinen ilk yerleşimlerdir. Gezilecek yerlerinin çoğu da burada bulunuyor. 1923’de Saruhan adıyla vilayet olan şehrin adı, 1927 yılında Manisa olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyet döneminde yeniden imarlanan Manisa, kara yolu ve demir yolu ulaşımı bakımından önemli bir noktada bulunmaktadır. Zirai, ticari ve sanayi açısından da ülkemizin gelişmiş illeri arasında yer alır.
Sayfada neler var
Manisa Müzesi
Manisa Müzesi 1947 yılında, Baş Mimarlığını ‘ın yaptığı Muradiye Külliyesi’nin Medrese binasında açılmıştır.İmarethane bölümü işi 1972 yılında Arkeoloji seksiyonu olarak düzenlenmiştir. Müzenin Arkeoloji seksiyonunda teşhir edilmekte olan kültür varlıkları Anadolu’nun ortak malı olması ve Lidya Bölgesinde yaşayan halkın kültür karakterini ve yaşam biçimini yansıtması bakımından önemlidir. seksiyondaki eserlerin çoğunluğu lidya bölgesinin höyük yerleşmelerinden ve Sades, Philadelphia, Thyateira, Julia Gordos,Suittai, Apollonis,Magnesia ad Sipylum, Stratonikeia, Nakrasa, Attalia,Daldis gibi antik şehirlerden gelmiştir.
Etnoğrafya seksiyonunda ise;yörenin halk sanatları inançlarını, geleneklerini, üretim kaynaklarını yansıtan eserlerin yanı sıra, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesinden getirilmiş Osmanlı Devri Türk Saray eşyaları,her türden silah örnekleri ile giyim kuşam takımları sergilenmektedir. Bu zengin koleksiyondaki kültürü Tunç çağından başlayarak Bizans devrinin sonuna kadar kesintisiz izlemek mümkündür.
Kaynak
Muradiye Cami ve Külliyesi
III.Murat adına 1583-1592 yılları arasında yaptırılan külliye cami, medrese, imarethane ve dükkanlardan oluşmaktadır. Projesi Mimar Sinan’a ait olan külliyenin inşası Mimar Mahmut Ağa tarafından başlatılmış ve ölümü üzerine Mimar Mehmet Ağa tarafından tamamlanmıştır.
Külliyenin en gösterişli bölümünü oluşturan kesme taştan yapılmış ters T planlı cami, klasik Osmanlı mimarisinin en zarif örneklerinden biridir. Cami ortada bir büyük merkezi kubbe, yanlarda ve güneydeki mihrap çıkıntısında ise tonozlu çatı sistemi ile örtülmüştür. Kuzey cephesinin köşelerinde tek şerefeli bir çift minaresi vardır. İnce süslemeler ile bezeli iç mekana, fildişi, sedef ve bağa kakmalarla bezenmiş çift kanatlı bir kapıdan girilmektedir. Mihrap duvarı İznik çinileriyle kaplıdır. Mermer minber çok değerli bir sanat eseridir. Üst pencerelerde cam işi süslemeler yer almaktadır. Güneydoğu köşesinde bulunan mermerden yapılmış hünkar mahfilinin tavanı malâkari işlemelerle, kubbe, tonoz, kemer ve pencerelerin etrafı ise kalem işleri ile bezenmiştir. Kaynak
Manisa Kalesi
Manisa kent merkezinin hemen güneyinde yükselen Sipil Dağı (Manisa Dağı)’nın kuzey yamacında kalıntıları görülen Manisa Kalesi, “İç Kale” ve “Dış Kale” olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Hellenistik Dönemde kentin Akropolü olan Sipylos Dağı üzerinde bir kale bulunuyordu. Kale’nin ne zaman ve kimler tarafından yapılmış olduğu bilinmese de, Magnesia kentinin bir sur ile çevrildiği bilinmektedir. M.S. 17 depreminde kalenin de yıkıma uğradığı sanılmaktadır. Bizans Döneminde iç kalenin (Sandıkkale) önemli derecede yenilendiği, dış surla çevrildiği anlaşılmaktadır. Arap akınlarına surlar sayesinde göğüs gerildiği belirtilmektedir. İç kale İmparator III.Joannes Dukas Vatatzer devrinde, 1222 yılında yapılmıştır. Kaynak
Hatuniye Cami ve Külliyesi
1490 yılında II.Bayezid’ın eşi Hüsn-i Şah Sultan tarafından yaptırılan külliye cami, medrese, imarethane ve sıbyan mektebinden oluşmaktadır.
Hatuniye Cami dikdörtgen planlı, tek minareli sade bir camidir. Ana mekan, sekizgen bir kasnak üzerine oturan bir büyük ve iki yanda ise küçük kubbe ile örtülmüştür. Son cemaat yeri ise altı sütun üzerine oturan beş küçük kubbeyle kaplanmıştır. Minaresi zikzak kırmalarla süslüdür. Yalancı kündekari tekniği ile yapılmış olan minberi, Türk süsleme sanatlarının güzel örneklerinden biridir.
Caminin batı kısmında yer alan sıbyan mektebi dikdörtgen planlı olup tuğla hatıllı, kaba yonu taş örgü tekniği ile inşa edilmiştir.
Külliyenin medrese ve imarethane bölümleri, diğer birçok eser gibi, Kurtuluş Savaşı sırasında yanıp yıkıldığından günümüze ulaşmamıştır. Kaynak
Çeşnigir Cami Ve Külliyesi
Eski garaj civarında bulunan cami, 1474 yılında Fatih Sultan Mehmet’in azatlı kölesi Çeşnigir Sinan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Enine dikdörtgen planlı, kesme taştan yapılmış, ortada bir büyük, köşelerde ise küçük eliptik kubbe ile örtülmüştür. Bitişiğinde bulunan kare planlı küçük kütüphane ise, 1831 yılında Karaosmanoğulları’ndan Hacı Sabri Ağa tarafından yaptırılmıştır.
İvaz Paşa Cami
Karaköy semtindeki yer alan camimiz, 1484 yılında İvaz Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami büyük bir kubbeyle örtülü ve tek minarelidir. Son cemaat yeri beş yuvarlak sütun üzerine oturan dört kubbe ile örtülmüştür. İnşaatında kesme taş ve tuğla kullanılan caminin tuğla işçiliği dikkat çekicidir.Caminin son cemaat yerinin doğusunda yer alan mezar ise İvaz Paşa’ya aittir.
Mesir Tabiat Parkı
12 ha. alanı kaplayan Mesir Tabiat Parkı, Manisa İli, Yunusemre İlçesi, Uncubozköy mevkiinde yer almaktad. 2008’de Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Mesir Tabiat Parkı, Orman ve Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü Manisa İl Şube Müdürlüğü sorumluluğunda olup, Manisa İl Merkezine 2 km. uzaklıktadır. İsminin Manisa için önemi büyük 🙂 Rahatlamak için gidilebilecek güzel yerlerden birisi.
Yoğurtçu Kalesi
Bizanslılar tarafından 12. yüzyıl sonu ile 13. yüzyılın başlarında, Türk akınlarına karşı yapılmış “Neokastron”lardan birisi olduğu bilinmektedir. Gediz Ovasına hakim bir konumda bulunan kale, büyük bir kireç taşı formasyonunun üzerine kurulmuştur. Yoğurtçu Kalesi’nin oturduğu kütle, çevredeki volkanik dokudan farklı olarak, Doğu, Batı ve Kuzey yönde hiçbir bağlantısı olmaksızın tırmanılması güç, dik yamaçlı bir koni biçiminde yükselmektedir. Yoğurtçu Kalesi, iç kale ve bunu doğu, batı ve güney yönden çevreleyen dış surlardan oluşmaktadır. Dış sur, belli aralıklarla yerleştirilmiş kulelerle tahkim edilmiştir. İç kale ve surlar arasındaki alanda çeşitli mekanlara ilişkin kalıntılar göze çarpmaktadır. Kaynak
Rum Mehmet Paşa Bedesteni
Manisa’daki Bedesten, Fatih Sultan Mehmet’in komutanlarından Rum Mehmet Paşa tarafından İstanbul’da yaptırılan cami ve medreseye vakıf olarak inşa edilmiştir. Kuzey – Güney yönünde uzanan enine dikdörtgen bir planlı olan tek katlı yapı içten içe 42 x 10 metre ölçülerindedir. Dört yönden giriş kapısı bulunmaktadır. Bina içten beş sivri kemerle altı bölüme ayrılmış ve üst örtü içten beşik tonozla kapatılıp dıştan klasik kiremitli bir kırma çatı ile örtülmüştür. Dış cephelerde 29 dükkan yer almıştır. Kaynak
Manisa da Gezilecek Diğer Yerler
-Spil Dağı Milli Parkı
-Süreyya Tabiat Parkı
-Sultan Cami
-Niobe Ağlayan Kaya
-Ulupark
-Atatürk Kent Parkı
-Diaromik Mesir Müzesi
-Manisa Mevlevihanesi
-Laleli Mesir Cami
Manisa’nın Neyi Meşhur
Eserlerine adını veren Mesir Macunu Manisa’nın en meşhur yiyeceğidir.Sultan Çayı, Sultan Üzümü ve Akhisar Köftesi de en sevilenlerden.