Siirt, Türkiyenin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan, Bitlis, Batman, Şırnak, Mardin ile komşu olan küçük ve sade bir ilimizdir. 7 tane ilçesi bulunmaktadır. Gezi notlarımda Siirt Merkez, Tillo ve Kurtalan ,Baykan ilçelerinde de bahsedeceğim.
Burası bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, gezilecek yerler açısından oldukça zengin olan Siirt, hem ilim hem de tarih açısından gezdikçe büyüleneceksiniz.
Sayfada neler var
Siirt Merkez
Benim dikkatimi çeken Belediye Binasıydı, ortada gösterişli bir yapı merkezde olduğumuzu anlamamızı sağlıyor. Ulu Camii muazzam..
Siirt Ulu Camii
Siirt il merkezinde bulunan Ulu Cami, minare kaidesindeki kitabesine göre Selçuklu Sultanı Muiziddün Mahmut tarafından 1129 yılında yaptırılmıştır. Siirt Tarihi isimli eserde Irak Selçuklularından olan Muiziddin Mahmut’un ismi belirtilmektedir. Buna dayanılarak caminin Büyük Selçuklular devrinde yapıldığı da anlaşılmaktadır. Bir yerin Ulu Camiisi sizlere çok şey anlatır. Gidip gezmenizi öneriyorum.
Çarşı- Meydan
Orada bir kaç öğretmenle tanıştık, bizleri Siirt Fıstık Fabrikasına götürdüler, İstediğiniz kadar yiyebiliyorsunuz, kimse size karışmıyor ve yedikçe de daha çok istiyorsunuz, almadan çıkan olmadı 🙂
Çarşısını gezdikçe yer yer bıttım sabununa rastladım. Ben buranın meşhur sabunu sanırdım, Bitlisinmiş. Bir kaç konuda anlaşamama var sanırım.
Sabah erken kalkıp Et yemeyen ben, Büryan kEbabı yemeye gittim şu an bile inanamıyorum kendime. Benim için ayrıydı ve güzel bir deneyimdi 🙂
Veysel Karani Türbesi
Burasının önemini bilirsiniz arkadaşlar. Yörenin Cas denilen harcıyla yapılıp Kubbe ile örtülmüş olan türbe, 1967 yılında yıktırılarak yerine yeni bir türbe yaptırılmıştır. Veysel Karani türbesi ve külliyesi 2001 yılında Valilikçe restore edilerek modern bir görünüme kovuşturulmuştur Her yıl 16-17 Mayıs tarihlerinde Veysel Karani’yi anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Dua etme fırsatı yakaladık. Baykan ilçesine bağlı bu arada.
Sultan Memduh Hazretleri Türbesi
Siirt’in Tillo ilçesindeki Sultan Memduh Hazretlerinin türbesindeki cennet ve cehennem tasvirleri, beni etkilemedi dersem yalan olur. Biraz küçük yapmışlar iyice bakıp anlamaya çalışmıştım. Aslında fotograf da var ama çok bulanık çıkmış. Burası ilgi çekici bi yer.
Bölgede, Ermeni bir gümüş ustasının, İsmail Fakirullah Hazretlerinin torunu ve Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin talebesi Sultan Memduh’u rüyasında gördükten sonra Müslüman olduğu ve türbeye bunları işlemeye karar verdiği anlatılıyor. Gümüş plaka üzerindeki camla kaplı fanusun içinde dantel işlemenin yer aldığı cennet ile çakıl taşlarından yapılan cehennem tasvirlerinin “eşsiz olduğu” belirtiliyor. Peki sanatçı bu tasviriyle bizlere ne anlatmaya çalışmış; cenneti renkli yapmış olması ve orada her güzel şeyin olduğunu anlatmaya çalışmasıyla başarılı.. Cehennem tasvirinde de dağlık, taşlık ve iç karartıcı bir şey yapmış. Dünya tasvirini ise boş bırakmış. Bu şekilde dünyanın boş olduğunu anlatmaya çalışmış.” dedi.
Kurtalan
Siirt- Kurtalan arası yaklaşık 32 km kadar. Gelmişken arkadaşımızın büyüdüğü yere de gidelim dedik. Meydan da bir kahvehanede oturduk, çaylarımızı içip kalktık. Burada Başur Köprüsü, Başur Çayı, Erzen Örenyeri, Bozhöyük tarihi yerleri gezebilirsiniz.
Siirt de Gezilecek Diğer Yerler
- Saat Kulesi
- Botan Mağaraları
- Tillo Kale
- İsmail Fakirullah Türbesi
- Şeyh Tayyar Türbesi
- Tillo Tabiat Parkı
- Sağlarca Kaplıcası
- Kormas (İnce Kaya) Kalesi
- Derzin kalesi
Siirt’in Neyi Meşhur
Büryan Kebabı, Siirt Fıstığı meşhur. Yol kenarlarında bolca fıstık bulabilirsiniz. Büryan Kebabı ise sabah saatlerinde çıkıyor, kuzu etinden yapılıyor ve çokça tüketiliyor yöre halkınca. Öğleye kalmıyor dikkatinize 🙂 Biz burayı tercih ettik çok da memnun kaldık.. http://www.aliburyansalonu.com/