Taksim Gezilecek Yerler

Taksim Gezilecek Yerler

Taksim-Gezi Parkı-İstiklal

Taksim-Gezi Parkı-İstiklal, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bulunan, İstanbul’un en ünlü noktalarından birisindeyim. Çevresinde ki lokanta, mağaza, otel, eğlence ve kültür yerleriyle turistlerin ilgisini çekmeyi başarmış. İstiklal Caddesinin çok sesliliğine kapıları açmasıyla İstanbul da gezilecek yerler arasına girmiş. 1. Mahmud tarafından, Galata- Beyoğlu suyunu taksim etmek için yapılan maksemden Taksim ismini almış.

Birbirinden özel pasajları, caddenin ortasından geçen ünlü tramvayı, nostaljik sokakları, çeşitli dini yapılarıyla Taksim ve çevresini anlatacağım. Taksim de gezilecek yerlerin listesi…

Cumhuriyet Anıtı

Taksim Cumhuriyet Anıtı, İstanbul, Taksim Meydanı’nda bulunan anıt. İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’ya yaptırılan, iki genç Türk; Hadi Bey ve Sabiha Hanım’ın yardımlarıyla, anıt 1928’de tamamlanmıştır. 8 Ağustos 1928’de açılan anıtın, kaide ve çevre düzeni mimar Giulio Mongeri tarafından yapılmıştır.

Vikipedi
IMG 20190405 131518 675x900 - Taksim-Gezi Parkı-İstiklal
Taksim Cumhuriyet Anıtı

Gezi Parkı

Maalesef adı siyasete karıştığından sadece bir park değil. Taksim de gezerken pek zevk almadığım bu yer, Fransız Mimar Henri Prost’un eseri. 1935-51 yılları arasında İstanbul’a gelip görev yapmış. İstanbul’un imar planını oluşturmuş. Bu planda en önemli nokta Taksim ve çevresi olmuş. Gezi parkı, Topçu Kışlası yerine yapılmış. İlk yıllarda bu bölgenin park olarak tasarlanması Gezinin Harbiye’ye kadar uzanması demekti. Taksim’den Nişantaşı’na, oradan Taşlık’a ve Dolmabahçe’ye kadar uzanan park oluşturuldu. Ağaçlar hazır alınıp, dikildi. Gezi parkıyla bağlantı sağlamak için caddeye küçük bir köprü yapıldı. Özellikle Menderes zamanında parkın bağlantıları koparıldı. Köprü de yıkıldı.

gezi parki 1000x750 - Taksim-Gezi Parkı-İstiklal
Taksim Gezi Parkı

Günden Güne Gezi Parkı

1970’lerde kitlesel 1 mayıs gösterileri, siyasi mitingler, Cumhuriyet’in simgesi sayılan meydana, yeni simgesellikler kattı. Şu zamanda park alanında banklar konulmuş, bilgi verici panolar donatılmış. Atatürk Kültür merkezi ve Taksim Camii ise yapım aşamasında..

İstiklal Caddesi

İlk geldiğimde caddede zor ayakta durabildim. İnsan seli var ve her an kapılabiliyorsunuz. Eşim elimden tutarak Taksim’e çıkabildim. Türkçe konuşan insan çok az. Kültür şoku yaşadım resmen 🙂 Caddenin iki yanında mağazalar var ama o kadar kalabalık ki içine zar zor girebildim. Görünmüyor bile. Abarttığımı düşünüyorsanız bence bir gitmelisiniz. Caddenin ortasından meşhur Tramvay geçiyor. Önünde fotoğraf çekinen insanlar, basamaklarına çıkmaya çalışan çocuklar, burası farklı bir Dünya anlayacağınız.

Cadde de Olan Bitenler

Nesli tükenmeyen dondurmacıların turistlere şakaları, sokak çalgıcıları, şarkı söyleyen insanlar her 10 adımda karşınızda. Yazın mısır satıcıları, kışın kestaneciler mis gibi kokutuyor caddeyi. Caddenin sağında Grand Pera var. İçerisinde Madame Tussauds var. Ünlü insanların gerçeği aratmayacak bal mumu heykelleri görülmeye değer. Galatasaray Lisesi solda kaldı. Çeşitli pasajlar fotoğraf çekmelik. Konsolosluklar çevrelemiş güzel caddemizi. S.T Antuan Kilisesi, Hüseyin Ağa Camii yine dini mekanların en güzel örnekleri.

Taksim de Ne Yenir?

Islak Hamburger’i duydunuz mu? Görüntüsü çok iştah açıcı değil kabul. Ama tadı denemeye değer cinsten. Taksimden İstiklal’e giriş de solda yer alan mekanlar da Islak hamburger sırasını göreceksiniz. En iyileri burada. Küçük ve hafif olduğunan tek seferde 3-5 tane yiyebilirsiniz.

Beğendiysen paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Takvim

Eylül 2023
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ücretsiz Tüm Kamp Yerleri

error

Blogun tadını çıkardın mı:) Öyleyse takip et ;)