Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, bizans döneminden kalan en güzel yapılardan bir tanesi. İçine girdiğimizde, loş bir ortam, üst sekmede gezme yerleri yapılmış, bir kapıdan girip diğer kapıdan çıkılan bir alanı kapsıyor. Yerin altında olan bu yapı, üst kısmında ki mağazaları ve cafeleri taşıma işlevini de üzerine almış. Düşünsenize, yolda geziyoruz, cafelere oturup çayımızı yudumlarken aslında altınızda başka bir yapı var, bazılarını biliyoruz fakat bazılarından haberimiz yok. Benim ilgimi çekende bu aslında. Bazen öyle bir yere geliyorsunuz ki alt katmanda Bizans yapısı, üstünde Osmanlı daha üstte ise modern Türkiye yapısı, gerçekten hayret verici bir olay. Yaşadığımız kültürün ne kadar çeşitli ve önemli olduğunu da buradan anlayabiliriz. İçerisinde ki ters dönmüş medusa başı yine dikkat çeken bir ayrıntı.

medusabası yerebatansarnici - Yerebatan Sarnıcı
Medusa Başı- Yerebatn Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı Tarihi

İstanbul’un görkemli tarihsel yapılarından birisi de Ayasofya’nın güneybatısında bulunan Bazilika Sarnıcı’dır. Bizans imparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir.Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılır.

Sarnıç, uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçiminde bir alanı kaplayan, dev bir yapıdır. Toplam 9.800 m2 alanı kaplayan bu sarnıç, yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen bu sarnıcın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır. Birbirine 4.80 metre aralıklarla dikilen bu sütunlar, her biri 28 sütun içeren 12 sıra meydana getirirler.  Çoğunluğu daha eski yapılardan toplandığı anlaşılan ve çeşitli mermer cinslerinden yontulmuş sütunların büyük bir kısmı tek parçadan, bir kısmı da iki parçadan oluşmaktadır.
Bizans döneminde bu çevrede geniş bir sahayı kaplayan ve imparatorların ikamet ettiği büyük sarayın ve bölgedeki diğer sakinlerin su ihtiyacını karşılayan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un Osmanlılar tarafından 1453 yılında fethinden sonra bir müddet daha kullanılmış ve padişahların oturduğu Topkapı Sarayı’nın bahçelerine buradan su verilmiştir.

Daha fazlası için Okuyunuz

https://www.yerebatan.com/

Yerebatan Sarnıcı Nerede ve Nasıl Gidilir

Aslında çok basit bir yerde. Ayasofya yada Sultan Ahmet’e gidebiliyorsanız, Ayasofyanın Karşısında yolun diğer tarafında, giriş kısmında belirtilmiş, çeşitli tabelalarda mevcut. Giriş kısmında genelde sıra var illaki görürsünüz. Yabancı turist ağırlıkta yine buradada.

Giriş Ücreti Ne kadar Ve Çalışma Saatleri Nedir

Müze her gün açık. Dini bayramların birinci günü dışında. Saat 09.00- 17.30 arası ziyaret edebilirsiniz.

Giriş Ücretleri;

Öğrenci: 5Tl

Sivil Tam: 10Tl

Yabancı Uyruklu:20Tl.

Beğendiysen paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Takvim

Haziran 2023
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ücretsiz Tüm Kamp Yerleri

error

Blogun tadını çıkardın mı:) Öyleyse takip et ;)